Loc plin de pace în Ardeal
În satul Gledin din Bistriţa-Năsăud a fost inaugurat un centru cultural-spiritual care poartă numele Sfântului Pahomie.
Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 18 Aprilie 2012, 19:20
Acesta cuprinde Casa Sfântului Pahomie, Biblioteca Iacob Stamati, o sală de conferinţe, o capelă şi un altar de vară, acesta urmând să mai aibă şi locuri de cazare. Inaugurarea centrului a avut loc la cinci ani de la canonizarea Sfântului Pahomie de la Gledin a cărui sărbătoare a fost fixată în calendarul ortodox în data de 14 aprilie a fiecărui an. Preotul paroh Ioan Titieni a declarat că a simţit nevoia să construiască acest centru ca să respecte testamentul mitropolitului Bartolomeu Anania.
“În testamentul mitropolitului Bartolomeu Anania se specifică la capitolul al nouălea să se continue cultul Sfântului Pahomie de către urmaşul său care va veni la cârma Mitropoliei astfel încât şi noi, cei de la Gledin, am luat în serios acest testament şi am îndrăznit să organizăm aici, la Gledin, un centru cultural-spiritual care poartă numele Sfântului Pahomie pentru a continua tradiţia sfântului de rugăciune, de cultură şi de filantropie”, a declarat el.
Centrul are deja un altar de vară sub care se găseşte o capelă închinată sfântului în care se fac slujbe miercurea, vinerea, dar şi slujbe de priveghere. De asemenea, este funcţională o clădire care se numeşte Casa Sfântului Pahomie şi în care se află Biblioteca Ierarhului Iacob Stamati, mitropolitul Moldovei, care a fost nepotul Sfântului Pahomie, o sală de conferinţe, un grup social şi o bucătărie. Vor mai fi amenajate camere de odihnă, o sală de mese, un teren de joacă pentru copii, astfel încât acest centru să devină nu numai un loc de linişte spirituală, dar şi trupească pentru tineri, vârstnici etc.
Din vară, Centrul Sfântul Pahomie va găzdui tabere religioase şi culturale pentru elevi şi studenţi cu posibilităţi materiale reduse.
Sfântul Pahomie de la Gledin a fost canonizat în 14 aprilie 2007. La slujba de canonizare a fost prezent ÎPS Vladimir, mitropolitul Kievului şi patriarhul înregii Ucraine, alături de 18 membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dar şi de preşedintele Traian Băsescu.