Lacul Sfânta Ana, în pericol
Apa e poluată de turiştii care spală grătarele aici, în ciuda interdicţiilor afişate la vedere.
10 Noiembrie 2009, 11:19
Oglinda lacului vulcanic Sfânta Ana din judeţul Harghita este brăzdată de irizaţiile produse de materii grase care s-au acumulat fie de la cremele de protecţie solară din timpul verii, fie de la vesela şi grătarele spălate pe margine de turişti.
Malurile sunt întreţinute de custodele lacului, Kerezsi Ladiszlau, împreună cu echipa lui, ca o farmacie, dar nu poate ţine piept celor care ignoră din neştiinţă sau din lipsă de bun simţ îndemnul de a păstra limpezimea apei.
Lacul Sfânta Ana din masivul Ciumatul Mare, aflat în apropiere de Băile Tuşnad, este aşezat pe fundul craterului unui vulcan stins în urmă cu 42 de milenii. Are forma aproape circulară, asemanatoare unei palete de pictor, cu o lungime de 620 m, lăţimea de 460 m, suprafaţa de 19,50 hectare şi o adâncime maxima de 7 metri.
Despre apa din lac se spune că are puritatea celei distilate, cu numai 0,0029 ml de minerale la litru. Nu există oxigen şi, din acest motiv, în această apă nu trăieşte nicio vietate.
Cu amănunte în Obiectiv, România, corespondenta noastră, Angela Bîrsan şi custodele lacului Sfânta Ana, în dialog cu Daniela Matei.