Jurnal de decembrie, cu Ioan Suciu...
...despre tăierea porcului şi pregătirea bucatelor pentru Crăciun în localitatea Curtici.
Articol de Ioan Suciu, 23 Decembrie 2009, 15:20
A nins şi totul este alb, iar în atmosferă se simte aroma lemnelor arse în teracotele caselor din Curtici. O localitate la frontiera cu Ungaria, de oameni gospodari şi harnici, cunoscuţi în mai toată ţara datorită paradaicilor. Adică a roşiilor frumoase, mari şi cu gust de neuitat.
În toate gospodăriile curticenilor şi în casa lui Moise, Floarea şi Mariana Botă are loc ritualul specific numai ţării noastre. Ritualul tăierii porcului.
La tăiere nu trebuie să stea cine este milos din fire. Este şi cazul găzdăriţei Mariana, împăcată cu gândul că aşa a vrut Domnul, ce a lăsat să fie Crăciunul sătul.
Colegul nostru, Ioan Suciu, a învăţat de la curticeni cum se pregătesc preparatele specifice sărbătorilor.