Iulian Rotariu, maratonistul din deșertul Gobi
Pompierul botoşănean, Iulian Rotariu, singurul român care a participat la ultramaratonul „Gobi March” a ajuns în această dimineaţă acasă.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 01 Iulie 2016, 00:32
Pompierul botoşănean, Iulian Rotariu, singurul român care a participat la ultramaratonul „Gobi March” a ajuns în această dimineaţă acasă.
Zeci de colegi şi prieteni, ziarişti şi chiar prefectul Dan Nechifor, l-au aşteptat cu flori şi aplauze în Gara Botoşani. Profund emoţionat de primirea de care a avut parte, a doua de la sositea sa în ţară. Iulian a fost aşteptat şi la Aeroportul Otopeni de colegii şi soţia sa, supriza fiind pregătită de colectivul ISU Botoşani. Însă cea mai emoţionantă întîlnire a fost cea de astăzi, de acasă.
„Nici înaintea concursului nu am avut aceste emoţii pe care le trăiesc astăzi. De abia aşteptam să mă întorc acasă. Nicăieri nu e mai bine ca acasă. A fost foarte greu, competiţia a fost foarte grea, o competiţie frumoasă cu adversari pe măsură, toţi sportivi de performanţă bine pregătiţi, campioni mondiali la triatlon, ironman şi eu… un campion de la pompieri, din Botoşani. Tot timpul mă gândeam la acasă, în timp ce alergam în deşert mi-aş fi dorit să fiu la Botoşani să pot să îmi ţin copiii de mână şi ceilalţi copii pentru care am alergat. Doar Dumnezeu putea hotărâ dacă termin cursa sau nu! Am vorbit cu duhovnicul meu înainte de a pleca şi l-am întrebat cu ce pot veni eu de acolo? şi mi-a spus să vin cu un gând bun. Am făcut o cruce mare şi am plecat cu gândul bun al colegilor, al celor dragi şi am fost fericit, nu am fost niciodată supărat. Am simţit fiecare gânduleţ bun care m-a umplut de energie şi pentru asta vă mulţumesc! A fost o limită mare, greu de trecut, dar faptul că am ajuns acasă, îmi demonstrează că am reuşit să înving şi această limită! Sunt un om slab ca şi constituţie fizică, dar cauza pentru care am alergat m-a făcut să mă simt puternic!" a declarat Iulian Rotariu.
Pompierul botoşănean, Iulian Rotariu, românul despre care se vorbeşte în cel puţin 36 de limbi după rezultatul de excepţie obţinut la ultramaratorul “Gobi March”, este singurul român care a participat la o astfel de competiţie extremă.
Subofiţerul a purtat, timp de şapte zile, steagul României pe o distanţă de 250 de km, în deşertul Gobi, înfruntând condiţiile meteo specifice celor patru anotimpuri, pentru a face cunoscută cauza copiilor cu autism din Botoşani.
Reuşita lui Iulian, locul I la categoria de vârstă 40 – 49 de ani şi locul IV la general, este cu adevărat de excepţie, având în vedere faptul că nu este sportiv de performanţă.
“A fost un marş al extremelor. Am urcat de la 2.500 de metri la 3.300 de metri, timp de trei zile am prins temperaturi de îngheţ, când am găsit ţurţuri de gheaţă pe mesele de pe care mâncam, pentru ca peste trei zile să ajung la peste 45 de grade. În marşul de 80 de kilometri au fost 48 de grade în aer. Vă daţi seama de la minus 4 grade la peste 48... Am plecat cu un bagaj de peste 12,5 kilograme, ceea ce a fost foarte mult, dar mulţumesc celor care m-au ajutat pentru că am avut mâncare, electroliţi, săruri, tot ce am avut nevoie ca să duc competiţia la bun sfârşit, în condiţii optime.
La hotel, toţi erau foarte murdari, eu eram curat, şi toţi mă întrebau: Tu n-ai alergat în deşert? Ştiind că eu sunt pompier, îmi spuneau că sunt ca un soldat, o maşină de luptă în timpul competiţiei. Dacă până la kilometrul 30 am alergat, următorii 50 de kilometri i-am mărşăluit, dar într-un ritm foarte alert. La kilometrul 30 a trebuit să mă hidratez cu trei litri de săruri, electroliţi şi ştiam că undeva va fi o ruptură dacă voi continua să alerg şi mi-am făcut strategia şi am mărşăluit foarte rapid ca să prind din urmă pe toţi care au fost în faţa mea, reuşind să mă clasific pe locul V la distanţa de 88 de kilometri. Tot timpul am fost optimist, mi-am spus rugăciunea şi m-am gândit la copiii de acasă care mă aşteptau, la copiii pentru care alerg, cei care au probleme. Cred că mi-am învins limitele pentru că am mers pe premisa că orice punct geografic poate fi atins !
Dacă ne va ajuta Dumnezeu şi vom prinde o sponsorizare şi o finanţare, următoarea competiţie va fi deşertul Atacama, în octombrie, la care sper să mi se dea posibilitatea de a participa" a mai spus maratonistul.
„Este cel mai bun ambasador am pompierilor botoşăneni şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă”, a spus colonelul Cristian Amarandei, şeful ISU Botoşani.
Cu emoţie şi mândrie, Iulian va fi felicitat şi de autorităţi, în cadrul unei festivităţi care va avea loc vineri, începând cu ora 11 la Prefectura Judeţului Botoşani.