Întoarcerea la soiurile românești
Specialiștii încearcă să îmbunătățească roșile autohtone, pentru a le face mai rezistente.
Articol de Cristina Moise, Buzău, 09 Martie 2011, 15:48
Pe de o parte este consumatorul care nu poate controla piața din care și el face parte și pe care nu o poate controla în ceea ce-l priveste, iar pe de alta sunt specialiștii care trag un aprig semnal de alarmă, dar care din variate motive, precum cele de competență, nu se pot uni astfel încât să fie un verdict unanim: legumele și fructele de import pot avea calitate îndoielnică pentru siguranța alimentară a populației.
Un experiment făcut la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău de către dr.ing. Costel Vânătoru arată că roșia românească își pleacă învinsă capul la o lună de la startul experimentului în fața celei de import, care rezistă cu succes și șase luni. Cu mare dificultate a trecut testul până la două luni roșia aflată încă în cercetare.
Experimentul nu ar fi avut loc dacă producătorii de legume din bazinele Buzău, Brăila și Galați nu ar fi cerut acest lucru. Și ei vor soiuri de roșii rezistente la transport și condițiile meteo în continuă depreciere. Costel Vânătoru spune că roșia românească a fost învinsă pentru că tehnologia noastră de producere ar putea să nu fie la fel de avansată precum cea a turcilor sau sirienilor, mari exportatori de roșii pe piața noastră, sau poate pentru că nivelul chimic nu este același. În plus, roșia românească s-a învățat să-și înfigă rădăcinile în pământ, nicidecum in subtsrat hrănit artificial.
Mai multe detalii în reportajul următor, realizat de Cristina Moise.