Întâlnirea Junilor din Mărginimea Sibiului
Toate cetele de juni din satele acestei zone pline de tradiţii se întâlnesc la Săliște.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 28 Decembrie 2011, 19:51
Obiceiul datează de peste 100 de ani şi are loc, de fiecare dată, în a patra zi de Crăciun când, după ce au umblat cu colindul şi jocul pe la casele oamenilor din satele lor, feciorii şi fetele îşi îmbracă din nou straiele de sărbătoare şi vin la Sălişte, în capitala spirituală a Mărginimii Sibiului, pentru a-şi etala portul, cântecul şi dansurile specifice.
Vin cetele de juni din vestitele sate de oieri Jina, Tilişca, Răşinari, Gura Râului, Sadu sau Râu Sadului dar şi mai de jos din Cristian, Orlat sau Alămor. De câţiva ani însă, la Întâlnirea Cetelor de Juni de la Sălişte vin şi cete din satele de oieri de dincolo de munţi, aşezări unde mulţi locuitori sunt la origine tot mărgineni care au trecut munţii cu turmele în transhumanţă şi s-au aşezat în acele locuri.
Anul acesta, pe lângă cetele din Mărginime, la Sălişte au venit feciorii şi fetele din Vaideeni de Vâlcea, Galeşul de Argeş şi din Polovragi, judeţul Gorj. Sărbătoarea a început la miezul zilei, în Piaţa Junilor din centrul Săliştei, cu parada portului, cântecului şi jocului cetelor de juni, urmată apoi de vornicitul juzilor. Judele cetei gazdă din Sălişte îi invită pe rând pe şefii celorlalte cete să facă o urare, la finalul căreia închină împreună din plosca cu vin.
Sărbătoarea Junilor de la Sălişte se încheie cu o mare Horă a Unirii în care se prind toţi junii dar şi invitaţii lor. Ascultați un reportaj de Carmen Vulcan.