Hidroterapia face minuni
Program de hidroterapie gratuită pentru copii cu probleme de sănătate din Timișoara.
Articol de Alina Bujancă, 18 Iunie 2013, 17:57
Asociaţia Şcoala Mamei Junior din Timişoara, iniţiată de medicul Ioana Vârtosu, a pus bazele unui program de hidroterapie gratuită pentru copii cu probleme de sănătate. De 3 ori pe săptămână, trei kinetoterapeuţi - Andreea Avram, Erika Kemf si Ivina Herţegan - vin la bazinul Aqua Sport Arena unde, pe bază de voluntariat, fac gimnastică în apă cu copiii care suferă de diverse deficienţe, in special neuromotorii, cum ar fi pareze, autism sau sindrom Down.
Specialiştii spun că în bazin mişcările sunt mai fluente, deoarece apa susţine greutatea corpului, musculatura se relaxează şi articulaţiile sunt libere, ceea ce permite recuperarea motricităţii. Părinţii care intră în bazin alături de copii şi le văd evoluţia afirmă că în doar câteva şedinţe de hidroterapie rezultatele încep să apară. In cazul unora, progresele sunt foarte rapide. O fetiţă de 3 ani a mers pentru prima dată în apă, iar mama unui băiat cu deficit motor spune că în urma hidroterapiei copilul său a început să-şi mişte membrele de pe partea dreaptă.
Nu mai puţin de 60 de copii s-au înscris până acum în acest program, iar cererile din partea părinţilor continuă să curgă. Problema este că în bazin nu se poate lucra deodată decât cu un număr limitat de pacienţi întrucât kinetoterapeuţii trebuie să se ocupe de fiecare bolnav în parte. Asociaţia ar avea nevoie atât de mai mulţi voluntari cât si de bani pentru închirierea bazinului, având în vedere că în vestul ţării nu există nici o clinică de stat care să ofere gratuit astfel de programe.
Şedintele de hidroterapie sunt susţinute din sponsorizări, iar pentru ca programul să poată continua iniţiatorii au pus la cale o serie de acţiuni de strângere de fonduri. Prima manifestare, intitulată „ Rock si magie pentru hidroterapie, va fi un spectacol caritabil programat pe 25 iunie.
Asociaţia Şcoala Mamei Junior este o asociaţie non-profit din Timişoara, care şi-a început activitatea cu un program de informare medicală şi gimnastică pentru femei însărcinate. Ulterior şi-a extins activitatea oferind cursuri pentru părinţi, dar şi proiectul „Aquabebe”, in cadrul căruia pe lângă copii sănătoşi au început să fie aduşi şi copii care necesită tratament.