Grădiniţa socială în Bistrița
Copiii fără posibilități au şansa să crească şi să se dezvolte la Grădiniţa Socială Benita.
Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 04 Februarie 2013, 15:49
Copiii care s-au născut în familii foarte sărace, cei pe care părinţii i-au abandonat sau nu i-au recunoscut au şansa să crească şi să se dezvolte într-un loc cald din toate punctele de vedere, Grădiniţa Socială Benita. Organizaţia le dă de mâncare, haine, îi educă şi îi învaţă să îşi facă lecţiile ca un părinte responsabil şi iubitor. Tot aici, adolescenţii primesc sfaturi bune, iar părinţii sunt ajutaţi să depşească mai uşor dificultăţile vieţii cu credinţă şi speranţă.
Simona Rauca, directoarea Grădiniţiei Sociale Benita, este cea care ne-a spus povestea acestui proiect extraordinar: „Grădiniţa Benita a venit să răspundă unei nevoi sociale când existau leagăne de copii şi directoarea căminului era tristă că nu putea înscrie copiii de la leagăn la grădiniţe de masă”, a spus Simona Rauca.
Grădiniţa Benita a început să funcţioneze în 1999 cu o singură grupă. Mai mulţi ani a funcţionat cu două grupe, iar de doi ani cu trei grupe pentru vârstele.
„În procent de 67% sunt copii de etnie romă. Practic, ei sunt majoritari fiindcă nu au posibilităţi să frecventeze învăţământul de stat. Fiind o grădiniţă cu servicii gratuite, îi primim aici. Spaţiul e limitat şi atunci trebuie să îi selectăm pe cei care au cu adevărat nevoie să fie ajutaţi, în mod deosebit cei din familii rome, copii din familii monoparentale, cu părinţi în incapacitate de muncă fizică sau copii daţi în plasament. Asistenţii maternali au prioritatea să-şi aducă copiii aici. Copiii stau aici în regim de grădiniţă cu program normal, de la 8.00 la 13.00. Ei primesc o gustare rece gratuit la ora 10.00 pe care le-o oferim tot din donaţii şi sponsorizări”, a explicat Simona Rauca.
Despre alte proiecte ale Asociaţiei Benita am vorbit cu Ligia Bote, asistent social. Ea ne-a vorbit despre proiectul „Familii în dificultate” prin intermediul căruia sunt ajutate cu alimente şi îmbrăcăminte second-hand un număr de aproximativ 90 de familii din judeţ, şi de cantina socială unde iau o masă caldă de luni până vineri, copiii 20 de copii din Prundu Bârgăului.
Asociaţia Benita are asistenţi sociali şi, în funcţie de specificul fiecărui proiect, angajaţi: profesori de sprijin, logoped, asistenţi maternali, administratori, contabili şi foarte mulţi voluntari care ajută în diverse activităţi.
„La prima vedere, e foarte greu să întreţinem spaţiul fiindcă noi trăim din donaţii şi sponsorizări, dar, pe de altă parte, putem spune că niciodată nu s-a întâmplat să nu avem bani să plătim la timp ce trebuia să plătim. Sunt chiar trecători care, mergând pe stradă, observă Grădiniţa Socială Benita. Intră, întreabă despre ce e vorba şi oferă bani, îmbrăcăminte care a rămas de la copiilor sau altceva ce ar putea. Nu cred că am putea face o listă cu toţi cei care au pus umărul şi ne-au ajutat fiindcă sunt prea multe persoane din prea multe locuri”, a spus ea.
Proiectele organizaţiei nu se opresc aici. „Ne gândim la un proiect hospice pentru bolnavi în fază terminală. Nu am pus nimic pe hârtie decât am creioant câteva gânduri în mintea noastră. Suntem la faza în care analizăm dacă ne-am permite. De eficienţa lui nu ne îndoim că ştim că toţi care trec prin situaţii aşa de grele legate de sănătate şi familia au nevoie de suport material, social, psihologic, pur şi simplu să fii omeneşte lângă ei. Nu ne îndoim de asta, dar nu ştim exact cum să punem proiectul pe picioare”, ne-a mai spus Ligia Bote.