Gheaţa, bat-o vina!
Nu trece o zi fără ca trei, patru sibieni să nu ajungă la spital, cu oase rupte, după ce au căzut pe gheaţa de pe trotuare şi străzi.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 04 Februarie 2011, 20:34
La Sibiu, gheaţa face zilnic victime.
Pentru ele, primarul Sibiului Klaus Iohannis are un sfat: să-i dea în judecată pe proprietarii care nu şi-au curăţat trotuarele din faţa imobilelor şi să le ceară daune, după modelul ţărilor din vestul Europei. «Eu aşa aş face», a spus Iohannis, care crede că în acest fel proprietarii ar ajunge să-şi respecte obligaţia de a curăţa trotuarele din faţa caselor pentru că, explică el, amenzile pe care le poate da primăria nu pot fi suficient de convingătoare pentru că sunt mici. Se ştie însă că tocmai autorităţile locale sunt cele care stabilesc cuantumul acestor amenzi.
Spre exemplu, la Sibiu valoarea amenzii pentru cei care nu curăţă trotuarele de zăpadă şi gheaţă este între 50 şi 70 lei pentru persoanele fizice şi între 150 şi 250 lei pentru persoanele juridice. În celălalt municipiu din judeţ, la Mediaş, consilierii locali au stabilit amenzi şi de zece ori mai mari: pentru persoanele fizice amenda este de la 300 la 500 de lei iar pentru cele juridice între 1000 şi 1500 de lei.
Mici sau mari, până acum, în această iarnă, nici Primăria Sibiu şi nici cea din Mediaş nu a dat vreo amendă, ci doar avertismente, scrise sau verbale.
„În oraşele din ţările "cu apă caldă" din vestul Europei trotuarele se curăţă. Cum ninge un pic, cum vine cineva, de obicei un angajat, care curăţă trotuarul. Dar nu fiindcă primarul a dat foarte multe amenzi, ci fiindcă oamenii care şi-au rupt picioarele au mers în instanţă şi au cerut daune celor care nu şi-au curăţat trotuarele şi aceste daune sunt, de obicei, sume consistente", a afirmat Klaus Iohannis, convins că metoda ar merge şi la români.
Dacă sibienii ar urma sfatul primarului, bună de plată ar putea fi şi Primăria Sibiu, pentru că toate străzile laterale din oraş au fost ignorate de la curăţare şi sunt un adevarat patinoar, atât pentru şoferi, cât şi pentru pietonii care trebuie să treacă strada.
Dacă la Sibiu procesele par a fi singura şansă de a nu avea „patinoare" pe trotuare, la Mediaş primăria a hotărât să intervină şi pe trotuare, pentru ca pietonii să nu mai facă echilibristică pe gheaţă. Astfel, ieri, societatea de salubritate din subordinea Consiliului Local Mediaş a folosit peste două tone de clorură de magneziu pentru a curăţa de zăpadă şi gheaţă trotuarele din centrul istoric şi din apropierea mai multor instituţii publice, ne-a informat Carmen Vulcan.