Fumează de mici
Pentru adolescenţi totul a început cu un fum, două, trei şi au ajuns să-şi cumpere singuri pachetul de ţigări.
Articol de Felicia Mocanu, 17 Noiembrie 2011, 18:17
În cadrul Zilei Naţionale Fără Tutun Institutul Naţional de Pneumologie "Marius Nasta", în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi Colegiul Naţional I.L.Caragiale, a tras un puternic semnal de alarmă asupra impactului negativ pe care îl are fumatul în viaţa noastră. Specialiştii au subliniat importanţa educaţiei în şcoli şi licee a tinerilor cu privire la sănătatea plămânilor.
În ultimii cinci ani, prevalenţa fumatului zilnic în România a scăzut de la 29,7% în 2003 la 22% în 2011. Faţă de anul 2009, prevalenţa totală a fumatului a scăzut de la 33,4% la 26,2%.''Această evoluţie pozitivă are ca principală cauză faptul că România a aplicat cu consecvenţă măsurile prevăzute în convenţia cadru pentru controlul tutunului a OMS, respectiv monitorizare, protecţia populaţiei faţă de efectele fumului de tutun, oferirea de suport pentru renunţare la fumat, întărirea interzicerii publicităţii, iar efectele au inceput să apară'', a declarat Ritli Ladislau, Ministrul Sănătăţii.
În ţara noastră se fumează zilnic 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, conform datelor furnizate de Societatea Română de Pneumologie. Studiul realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, efectuat în acest an pe un eşantion de 1960 de persoane, de peste 18 ani, a evidenţiat faptul că cei mai înrăiţi fumători sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani. Ce spun adolescenţii despre fumat, aflaţi din reportajul Feliciei Mocanu.
Începând de astăzi, conform regulamentărilor europene, ţigările care sunt lasate nesupravegheate în scrumieră se vor stinge.