Fumatul are expoziţie proprie
„Un viciu istoric” – expoziţie inedită la Muzeul de Etnografie din Târgu Mureş
Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 03 Noiembrie 2010, 17:44
Având o vechime de circa 5.000 de ani înainte de Hristos, fumatul este considerat unul dintre cele mai vechi vicii ale omenirii, motiv pentru care la Muzeul de Etnografie din Târgu Mureş a fost organizată expoziţia „Un viciu istoric”.
Potrivit cercetătorului ştiinţific Ana Hancu, peste 360 de obiecte autohtone prezintă ilustrarea tematică a fumatului, de la plantele aromatice şi seminţele de in, care erau halucinogene şi erau fumate de şamanii din Columbia sau Anzii Peruvieni, până la debutul viciului în Europa, în 1492, odată cu aducerea tutunului din America, de navele lui Cristofor Columb.
Fiind observat ca un viciu care dăuna sănătăţii, Papa Urban al VIII-lea îi ameninţa cu excomunicarea pe cei care fumau tutun, Ţarul Mihail al III-lea al Rusiei îi ameninţa cu deportarea în Siberia pe cei care beau tutun, iar sultanul Murad al IV-lea a emis un edict prin care erau condamnaţi la moarte cei care consumau haşiş, opiu sau tutun.
Expoziţia prezintă însă şi un istoric al obiectelor de fumat, începând de la pipe din lut, porţelan, spumă de mare sau lemn, la tabachere sau portţigarete. Cea mai veche pipă din expoziţie a fost confecţionată în 1767, iar cea mai celebră este cea care a aparţinut generalului polonez Bem, o pipă din spumă de mare, din 1849, încrustată cu pietre semipreţioase, turcoaze şi alemandine, iar montura din argint.
În cadrul expoziţiei, obiceiul fumatului este legat şi de alte obiceiuri de care omenirea nu s-a lăsat, respectiv servirea cafelei, servirea unui pahar de vin, a unei căni bere sau a câtorva sticluţe de pălincă, dar şi de jocul de cărţi.