FOTO: Corneliu Birtok Băneasă - profil de inventator
Povestea lui Corneliu Birtok Băneasă începe în garajul de acasă, iar filtrul de aer inventat de el s-a născut, la fel ca multe alte invenții, dintr-o necesitate.
Articol de Ilie Pintea, 06 Octombrie 2016, 13:33
Pun pariu că nu e șofer care să nu își dorească un consum mai mic pentru mașina lui, iar dacă acest lucru aduce și putere în plus pentru motor, deja vorbim de o situație ideală. Un tânăr inventator din Hunedoara a arătat că acest lucru este posibil, și nu prin modificări costisitoare la motor, iar invenția sa este una pentru care orice șofer i-ar fi recunoscător. Ca în filmele americane, povestea lui Corneliu Birtok Băneasă începe în garajul de acasă, iar filtrul de aer inventat de el s-a născut, la fel ca multe alte invenții, dintr-o necesitate.
La doar 37 de ani, inventatorul hunedorean Corneliu Birtok Băneasă are un palmares impresionant: a participat la peste 50 de saloane internaționale de inventică, la care a obținut mai mult de 30 de medalii de aur plus alte premii speciale.
A fost nevoie de 12 ani pentru ca ideea sa să treacă din stadiul de schiță: Corneliu a realizat primul filtru în anul 2000, dar abia în 2012 produsul realizat de el a primit cerificarea pentru a putea fi utilizat pe scară largă. Perseverența inventatorului, încurajat de recunoașterea internațională primită, s-a dovedit a fi esențială, iar acestei prime invenții i-au mai urmat și altele, axate pe aceeași idee de reducere a consumului de combustibil și, implicit, a poluării pe care o fac autovehiculele.
AUDIO: Corneliu Birtok Băneasă, profil de inventator.
Cei care îi folosesc filtrul de aer spun că invenția lui Corneliu i-a ajutat să economisească de fiecare dată când fac plinul: vorbim de o scădere a consumului de carburant cuprinsă între 10 și 12 procente, dar și de o creștere semnificativă a puterii.
În prezent, Corneliu e doctorand la Facultatea de Inginerie a Materialelor din cadrul Universității Politehnica Timișoara, iar profesorul doctor inginer Teodor Hepuț e mândru că îl are student. El îmi spunea că simțul practic foarte dezvoltat i-a permis lui Corneliu Birtok Băneasă să aplice în viața de zi cu zi principiile învățate la școală și să creeze aceste invenții, care și-au demonstrat pe deplin utilitatea. Chiar dacă nu și-a montat un asemenea filtru pe mașina sa, pentru că se deplasează pe distanțe scurte, profesorul Hepuț mi-a spus că filtrul de aer supra-aspirant reduce și noxele produse de motor, prin simplul fapt că scade consumul.
Corneliu Birtok Băneasă a realizat un produs asemănător și pentru motoare de mare capacitate, cum ar fi cele de pe camioane sau autobuze, iar regia locală de transport din Alba Iulia folosește în prezent astfel de dispozitive, ca și ambulanțele SMURD din Deva. E un caz fericit, pentru că multe alte brevete, deși valoroase, nu au fost niciodată puse în practică. Inventatorul mi-a spus că, la toate saloanele internaționale la care a participat, România e privită ca o țară cu inventatori extraordinari, însă din păcate valorificarea acestor brevete lipsește cu desăvârșire.
Chiar dacă resimte lipsa sprijinului de care se bucură inventatorii în alte țări, Corneliu a hotărât să rămână la Deva, deși a fost ofertat de companii din străinătate. În prezent lucrează la alte câteva invenții destinate aceluiași segment de piață și e convins că oricine își poate realiza visul, atîta timp cât crede cu adevărat în el.