Flota din Zalău
Reportajul ediției: cele mai reprezentative nave de razboi din lume pot fi văzute în Zalău, la Palatul Copiilor.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 13 Septembrie 2012, 15:52
Acolo sunt expuse de fapt replici foarte reușite ale lor, construite la scară de tineri pasionați de aeromodelism după coordonate date de producătorii uriașelor nave. Realizarea machetelor a durat ani de zile, fiind necesară o muncă migăloasa de asamblare a mii de piese.
Profesorul Cristinel Pop din Zalău a devenit unul dintre cei mai importanți colecționari de machete ale unor nave de razboi. Nonconformistul profesor a început de mic să construiască machete, iar apoi navomodelismul a devenit pasiunea vieții lui.
De-a lungul anilor profesorul a construit la scară sute de machete reprezentând nave de razboi celebre și nu numai. Cristinel Pop a ajuns să coordoneze cercul de navomodelism din cadrul Palatului Copiilor din Zalău și îi invață pe elevi secretul construirii machetelor la scară.
Construcția unei nave de razboi poate dura și până la trei ani, mai ales dacă se lucrează la scară și după schițele reale date de constructorul vapoarelor. O astfel de machetă, care de altfel este perfect funcțională, poate costa mii de euro. Cu toate acestea, lucrările nu sunt de vânzare și sunt expuse în cadrul unei inedite colecții la Palatul Copiilor. În perioada imediat urmatoare, câteva nave construite de profesor și elevii săi vor intra într-un concurs internațional de navomodelism, care urmează să se desfășoare în Marea Britanie.
La ultimul concurs de navomodelism desfășuratla începutul acestei luni în Râmnicu Vâlcea, „constructorii” de nave din Zalău au obținut premiul I pentru inventivitate și lucrările efectuate. Atracția colecției profesorului Cristinel Pop o reprezintă navele construite în sticle. O astfel de lucrare presupune o rabdare de fier pentru că mii de piese sunt introduse în sticle și asamblate cu ajutorul pensetei. O nava de acest gen poate costa și cateva mii de euro. Cristinel Pop preferă să nu spună câte nave cuprinde colecția sa, în schimb însa încearcă să le transmită pasiunea sa și tinerilor elevi care participă la cursurile de navomodelism.