Figuri de ceară la Sinaia
Savanţi, actori, zeităţi, oameni politici şi scriitori au poposit la Muzeul Rezervaţiei Naturale Bucegi din Sinaia.
08 Iulie 2011, 18:47
La Muzeul Rezervaţiei Naturale Bucegi din Parcul Central din Sinaia poate fi vizitată o Expoziţie a Figurilor de Ceară care prezintă 22 de personaje istorice şi culturale, înfăţişate în mărime naturală şi în ipostaze caracteristice.
Exponatele provin de la Muzeul Figurilor de Ceară din Sankt Petersburg, Rusia, unul dintre cele mai renumite muzee de profil, considerat, ca număr de piese şi ca valoare, al doilea din lume, după la fel de celebrul muzeu londonez „Madame Tussauds".
Ca o particularitate a managementului propriu, Muzeul Figurilor de Ceară din Sankt Petersburg se axează pe expoziţii itinerante, colecţia sa (în total, peste 1300 de piese) fiind împărţită în aproximativ 40 de expoziţii mobile, de câte maxim 30 de lucrări fiecare, care se expun simultan în diverse oraşe de pe toate continentele.
Expoziţia care se prezintă la Sinaia în această vară este una dintre aceste expoziţii itinerante. Cele 22 de piese muzeale expuse aici reprezintă oameni politici (Putin şi Medvedev), savanţi (Einstein), actori (Johnny Depp, Danny de Vito), personaje istorice şi zeităţi din istoria Egiptului antic (Cleopatra, Nefertiti, Horus), scriitori şi personaje literare (Agatha Christie, respectiv Hercule Poirot), pictori (Salvador Dali), diverse figuri monstruoase, diverse persoane cunoscute pentru malformaţii congenitale extreme - cea mai scundă femeie din lume, omul cu patru ochi, omul cu corn de rinocer etc., precum şi ale piese interesante. Fiecare exponat este însoţit de explicaţiile necesare - date privind identitatea personajului, biografia, activitatea, opera.
În funcţie de complexitatea ei, pentru realizarea unei figuri de ceară este nevoie de o perioadă diferită de timp, între două luni şi doi ani, la aceasta colaborând diverşi specialişti, artişti şi meseriaşi, ca: istorici, chimişti, sculptori, modelatori, implantatori de păr (peste 40 de mii de fire de păr la o singură piesă), cosmeticieni sau croitori.. Pentru faţă, mâini, picioare, piept, spate sau, de la caz la caz, pentru alte părţi vizibile, care pot fi expuse, se foloseşte ceară de albine, combinată cu diverse ingrediente (reţeta este secretă), pentru a conferi pieselor rezistenţă la deformări mecanice şi la temperaturi extreme (rezistă la temperaturi între - 40°C şi + 40°C). Corpul propriu-zis, adică părţile acoperite de haine sau de diverse accesorii vestimentare, este confecţionat din lemn, metal, ghips, plastic şi alte materiale, numai foarte puţine piese fiind lucrate integral în ceară.
Expoziţia Figurilor de Ceară de la Muzeul Rezervaţiei Naturale Bucegi din Sinaia (în parcul Dimitrie Ghica) va rămâne deschisă publicului până la 30 august 2011 şi poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 9.00 şi 19.00, preţul de intrare fiind de numai 5 lei, respectiv 4 lei pentru grupuri, ne-a informat Simona Uţă.