Festin culinar de Ziua Dunării
Peşte la proţap sau plachie de crap umplută cu legume pe pat de ceapă sunt câteva din bunătățile festivalului D'ale Gurii Dunării.
Articol de Alexandra Olteanu, 01 Iulie 2011, 19:30
La vărsarea în mare, Dunărea formează ultima deltă fluvială intactă din Europa, una dintre cele mai mari zone umede din lume şi singura deltă declarată rezervaţie a biosferei la nivel mondial, cu peste 5 000 de specii de plante şi păsări.
Protejarea Dunării nu implică doar aplicarea unor măsuri ecologice, ci şi încurajarea dezvoltării comunităţii locale prin sprjinirea afacerilor prietenoase cu natura, a ocupaţiilor tradiţionale şi a ecoturismului.
Ediţia din acest an a concursului festival D'ale Gurii Dunării îşi propune să promoveze tezaurul gastronomic al comunităţilor deltaice. La festival participă reprezentanţi din Chilia Veche, Crişan, Jurilovca, Letea, Mahmudia, Pardina Mila 23 şi Sulina, fiecare luptându-se pentru locul întâi, în valoare de 5 000 de euro, bani care vor fi investiţi folosul comunităţii.
Peşte la proţap, chifteluţe de peşte cu usturoi, ciorbă de peşte la ceaun şi plachie de crap umplută cu legume pe pat de ceapă sunt câteva din produsele proaspete şi făcute din suflet expuse la festival, iar atmosfera este întregită de muzică ansamblurilor locale. Alexandra Olteanu a fost acolo.