Expoziţie inedită în Timişoara
Biblioteca Judeţeană Timiş a organizat o expoziţie în care vizitatorii au putut admira, pentru doar câteva ore, o parte dintre carţile vechi.
Articol de Alina Bujancă, 06 Februarie 2012, 18:09
Afară e ger şi ninge necontenit… Înăuntru e cald şi miroase a carte veche şi a tihnă. În „paradisul” cu rafturi ticsite cu mii de volume de la Biblioteca Judeţeană din Timişoara, se refugiază, pe timp de iarnă, o mulţime de cititori, unii curioşi să răsfoiască ultimele apariţii editoriale, alţii interesaţi de ceea ce numesc bibliotecarii „ bijuteriile casei”. Este vorba despre cele peste 7 000 de documente de carte românească şi străină veche, ediţii de lux, exemplare cu autografe, volume cu însemnări manuscrise, cu ex libris şi tehnici speciale de legături, pe care le-au descoperit şi cultivat, acum sute de ani, artiştii tipografi.
Pentru a veni în întâmpinarea celor interesaţi să vadă şi altfel de cărţi, decât cele pe care le găseşti astăzi prin librării, Biblioteca Judeţeană Timiş a organizat recent o mică expoziţie în care vizitatorii au putut admira, pentru doar câteva ore, o parte dintre carţile vechi, aflate în patrimoniul bibliotecii. Pe lângă cele expuse, aceasta păstrează şi alte valori bibliofile ce provin din zorii tiparului .
Printre ele se află o carte de Cicero, de la 1500, „ Pelbartus” de Timisoara de la 1502 şi Noul Testament de la Bălgrad din 1648. De asemenea, biblioteca găzduieşte câteva „ ciudăţenii” editoriale, unele demne de Gulliver în ţara piticilor, altele pentru cititori liliputani. Cea mai mare carte este un album despre Dunăre, ce cântăreşte 5 kg, iar cea mai mică este o ediţie a „Luceafărului”, care încape într-o palmă.
Directorul Bibliotecii, Tudor Creţu a declarat că expunerea volumelor de patrimoniu le oferă cititorilor un prilej de a contempla şi a înţelege ce însemna tipăritul acum câteva sute de ani. La rândul său, scriitorul şi editorul timişorean Viorel Marineasa declară că pe vremuri exista un cult extraordinar al cărţii, tipăritul era o adevărată artă.”Astăzi cartea s-a mutat pe Internet, iar cei care iubesc lectura trebuie să se adapteze vremurilor de astăzi. Să sperăm că nu va dispărea cartea….”, spune Viorel Marineasa.
Pentru a-şi proteja cărţile de patrimoniu, Biblioteca Judeţeană Timiş are nevoie de un nou sediu, întrucât la ora actuală funcţionează în mai multe clădiri, care sunt necorespunzătoare. În câţiva ani, acest vis se va împlini prin construirea unui Centru multifuncţional pentru susţinerea afacerilor, printr-un proiect al Consiliului Judeţean Timiş.. Chiar daca nu e „o afacere”, biblioteca va primi în acest centru două corpuri de clădire, transmite Alina Bujancă.