Exportăm agricultură şi turism olandezilor
Olandezii au lăsat acasă hibrizii unor legume des întâlnite în România şi au poposit la Buzău.
Articol de Cristina Moise, Buzău, 18 Martie 2010, 15:45
Simpli muncitori la ferme din ţara lor, cei nouă turişti prin agricultura judeţului dominat de întinsul Bărăgan, dar nevaduvit de munţi şi dealuri rodnice, olandezii au făcut incursiune prin crame, gospodării ale ţăranilor deţinători de capre, oi, vaci, curcani şi ce mai au ei buzoienii, au stat în spatele cratiţei la o pensiune din Sărata Monteoru, iar de mâine vor respira aer curat la Calvini.
Olandezii nu sunt simpli spectatori, ci îşi notează atent de la cuvinte româneşti, până la tehnici de cultivare a legumelor sau de producere a vinului.
Sunt curioşi şi sinceri. Spun că suntem harnici, dar blazaţi. Ne recomandă să ne asociem şi să fim mândri de sarmalele noastre şi ciorba de burtă, dar şi de solul bogat şi ţara minunată pe care o văd mai frumoasă decât pe Olanda lor.
Peste o săptămână vor pleca de la Buzău cu un singur gând : chiar daca apa şi infrastructura de la noi sunt incluse pe lista de probleme, vor să vină aici pentru a ne lucra pământul şi a face la rândul lor agroturism.
Cristina Moise a aflat ce alte impresii au fermierii olandezi despre Buzău.