Europenii, slujba şi alcoolul
Românii preferă berea iar italienilor le place vinul, insa cei din urmă vof fi amendaţi dacă beau la serviciu.
02 Iulie 2010, 16:40
Alb, rose sau roşu, sec, demisec, demidulce sau dulce, mai mult sau mai puţin alcoolizat, vinul este pentru unii gura de oxigen după o zi obositoare, perfect combinat cu o friptură gustoasă şi chiar un remediu natural pentru diverse probleme de sănătate.
Francezii cred că trăiesc mai mult dacă beau licoarea lui Bachus, alimentaţia este completată de vinul roşu în opinia danezilor iar americanii susţin că au dinţi sănătoşi datorită substanetelor din cojile strugurilor roşii.
Românii consumă aproximativ 20 de litri pe an pe cap de locuitor pe când francezii beau de trei ori mai mult. Tot felul de soiuri de vin găsiţi şi la Târgului naţional de produse ecologice, tradiţionale şi naturale care se desfăşoară în parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Siseşti" . Florentina Varga a fost acolo.
Dacă trebuie să aleagă între toate băuturile din ţară, românii pun mână pe o halbă cu bere. Unii savurează cel puţin o doză de bere pe zi în timpul Campionatului Mondial de Fotbal. Berea are un gust minunat pentru ei, însă trebuie consumată cu responsabilitate. Dacă un român a consumat, anul trecut, în medie, 80 de litri de bere, Adriana Turea crede că ar trebui să se întrebe ce efect are acest lucru.
Şi italienilor de place să bea, dar de astăzi 11 mii de funcţionari publici din 17 mii din provincia Milano, care lucrează direct cu publicul, nu mai pot consuma alcool în timpul serviciului. Ei riscă o amendă între 516 şi 2.500 euro chiar şi pentru o bere băută la pauză de prânz, în afară instituţiei. Angajaţii nu sunt deloc mulţumiţi de această măsură, mai ales că în Italia de la masă de prânz nu lipseşte paharul de vin. Legea intră de luni şi în primăriile din provincia Romă. Elena Postelnicu ştie mai multe.