Elevii şi afacerile virtuale
Şi-au construit un hotel de lux, au întemeiat afaceri în domeniul industriei alimentare ori au vândut vacanțe.
Articol de Alina Bujancă, 11 Iunie 2012, 17:22
Elevii au stabilit parteneriate de afaceri, au ţinut contabilitatea firmelor, au lucrat cu băncile, au investit, au tranzacţionat, au riscat falimentul (că doar e criză economică!), dar s-au redresat şi în final au ieşit pe plus ori chiar s-au…îmbogăţit.
Vorbim despre aproape şapte sute de elevi din întreaga ţară care s-au implicat într-un proiect european intitulat „Firma de exerciţiu - o şansă pentru cariera ta!”, derulat de Colegiul Economic „Francesco Severio Nitti” din Timişoara. Proiectul a avut ca scop familiarizarea elevilor cu activităţile specifice unei firme adevărate. Practic, ei au simulat operaţiuni economice reale, învăţând totodată limbajul specific mediului de afaceri, dezvoltându-şi spiritul întreprinzător, asumându-şi responsabilităţi şi nu în ultimul rând, lucrând în echipă.
La finalul proiectului, aceştia au participat la Târgul firmelor de exerciţiu-ROTIFE, care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, la Timişoara, la Centrul Regional de Afaceri. Aici, elevii şi-au amenajat standuri pentru firme de turism, restaurante, organizare de evenimente, cosmetice, decoraţiuni interioare, dar şi IT sau costume tradiţionale adaptate unor ţinute casual. „Patronii” acestor societăţi au declarat că au de gând ca pe viitor să se lanseze în lumea reală cu afacerile pe care le-au exersat pentru că acestea le-au mers „ca pe roate”. Unii ştiu deja care le vor fi partenerii cu care vor pune bazele unor companii internaţionale.
De altfel, un grup din Timişoara, format din 15 elevi, care şi-au construit, pe hârtie, un hotel de 5 stele, într-o staţiune din România, au început deja promovarea în străinătate. Aceştia au participat recent la un târg similar al firmelor de exerciţiu din Barcelona, unde au semnat mai multe „contracte” de afaceri în urma cărora, spun ei, hotelul va fi „plin ochi de turişti”.
Directorul Colegiului Economic din Timişoara, Adriana Pau, a declarat că pe parcursul proiectului, elevii au dovedit un comportament antreprenorial de tip nou. Aceasta a afirmat că tinerii au tranzacţionat foarte mult si asta înseamna acumularea unei experiente in plan economic, lucru extrem de importanta pentru pregătirea lor viitoare.