Educaţia alimentară în cei şapte ani de-acasă
Mâncatul sănătos este o deprindere ce depinde în cea mai mare măsură de părinţi.
Articol de Izabela Aivăncesei, 09 Noiembrie 2016, 12:09
Primii şapte ani de viaţă sunt esenţiali în conturarea şi a educaţiei alimentare. nutriţioniţtii, dar şi noi înşine facem referire la ceea ce ne-a plăcut sau nu să mâncăm în copilărie.
Mâncatul sănătos este o deprindere ce depinde în cea mai mare măsură de părinţi, preocupaţi din ce în ce mai mult de ceea ce pun pe masă copiilor mici, în special.
AUDIO: Reportaj.
Alimentaţia până la vârsta de 7ani este importantă pentru că in primii ani de viaţă se formează instinctul alimentar al copiilor.
De acesta depinde comportamentul alimentar al adultului de mai târziu, iar specialiştii recomandă ca meniul micuţilor să fie unul natural, cu precădere.
Printr-o hrană de acest tip, nu vor mai exista temeri cu privire la dependenţele de glucide, sare extrafină sau aditivi, ce pot interveni la alte vârste.
Părinţii sunt preocupaţi să le asigure o alimentaţie sănătoasă copiilor si caută să le pună în farfurie produse naturale, însă tentaţiile din afara mediului familial sunt greu de controlat.
În perioada preșcolară, în ceea ce privește alimentația, copiii nu împrumută foarte mult din mediul extern pentru că nu sunt independenți și nu li se dă, ca la alte vârste, bani de buzunar pentru a-și procura de la chioșc pachetul zilnic.
E important ca cei șapte ani de acasă să cuprindă și educația alimentară prin respectarea unor reguli, formarea unor principii și oferirea unor explicații cu privire la hrana sănătoasă.
Secolul supertehnologiei a influențat și obiceiurile alimentare ale omului contemporan.
Fără a li se cunoaşte exact cauzele apariţiei, dar totuşi, ca răspuns la alimentele procesate, din 2009, numărul copiilor alergici sau cu intoleranţe alimentare a crescut vertiginos, situaţie ce necesită meniuri personalizate şi o atenţie deosebită din partea părinţilor şi a cadrelor specializate din grădiniţe.
Despre provocările la care sunt supuşi părinţii şi specialiştii din grădiniţe, locul unde îşi petrec copiii în această perioadă, o mare parte din timp, în legătură cu hrana cea de toate zilele, aflăm în acest reportaj.