Ecologiştii vs parcurile eoliene
Mai multe ONG-uri de mediu a atrag atenţia asupra ariilor protejate din Tulcea, care ar putea avea de suferit în urma unor proiecte industriale.
Articol de Geta Negrişanu, Tulcea, 08 Octombrie 2009, 16:58
Relatarea corespondentului nostru, Geta Negrişanu
La solicitarea unor ONG-uri de mediu, Comisia Europeană a cerut autorităţilor din România să investigheze modul în care au fost autorizate carierele de piatră şi parcurile eoliene din vecinătatea unor arii protejate din Nordul Dobrogei.ONG-urile spun că au apelat în ultimă instanţă la Comisia Eropeană, ca urmare a faptului că instituţiile de mediu continuă să autorizeze activităţi economice cu impact asupra mediului tocmai în zonele protejate de lege.
În Judeţul Tulcea se regăsesc 32 de arii protejate, la care se adaugă Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi Parcul Naţional Munţii Măcin, mai exact cca 80% din suprafaţa judeţului se află sub incidenţa Programului Natura 2000, program european care, de 4 ani, creează situaţii conflictuale între comunităţile locale şi investitori pe de o parte şi ONG-urile de mediu, de altă parte. În opinia societăţii civile instituţiile de mediu nu ştiu încă să aplice legea, de accea continuă să dea aviz favorabil pentru activităţi economice desfăşurate în vecinătatea ariilor protejate.
Comisia Europeană a solicitat autorităţilor române de mediu să verifice starea de facto, dl Silvian Ionescu, comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu a dispus controale în toate zonele semnalate, controale ce au relevat funcţionarea a 4 cariere ce se suprapun parţial pe unele dintre ariile protejate.
Parcurile eoliene ar putea aduce sume importante la bugetele locale aflate într-o criză prelungită dar şi executarea acestora este contestată. Conflictul este inutil dacă ţinem cont de precizările Enel Tulcea conform cărora energia electrică ce ar putea fi produsă de eoliene nu va putea fi preluată decât în mică măsură de reţeaua existentă.
Lucrurile rămân în coadă de peşte. Reamintesc faptul că fostul ministru Nicolae Nemirschi declara că numai Agenţia Naţională pentru Arii Protejate ar putea clarifica situaţia. Din păcate ,la acest moment ANAP este desfiinţată (de altfel ,nici nu a prea lucrat).