"Drumul mărului" în Mureş
A IX-a ediţie a „Sărbătorii Mărului” a reunit principalii producători de mere din zona Reghin-Batoş - judeţul Mureş
Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 11 Octombrie 2010, 16:58
Într-un clasament la nivel naţional, zona Reghin-Batoş ocupă primul loc în ceea ce priveşte producţia de mere. Aici sunt aproximativ 3.000 de ha de livezi cu meri în exploataţie, în care producătorii obţin anual între 35 şi 40 de tone de mere la ha.
Emil Farago, principalul producător din zonă, susţine că pentru a face performanţă, este nevoie de plantaţii performante, o plantaţie performantă înseamnă o plantaţie tânără, iar o plantaţie tânără presupune o investiţie pe hectar între minimum 15 şi 20.000 de euro, ajungând chiar până la 50.000 de euro.
În momentul de faţă, grupul de producători vinde destul de bine prin supermarketuri, dar are contracte certe şi pe o cantitate foarte mare de mere în cadrul programului „Mărul în şcoli”.
Alexandru Toncean, un alt producător din zonă, lucrează 56 de ha şi este convins că mărul românesc este mult superior celui din import. „Noi avem calitate gustativă mai bună, doar că am plantat un pic mai târziu plantaţiile noi, care intră pe rod. Chiar anul acesta am început să recoltăm de pe plantaţia nouă de 10 ha, şi vom ajunge şi la calităţi cu mere foarte mari. Deşi nu sunt adeptul celor mari, pentru că cele mari sunt umflate cu azot şi cu altele. Şi vom face şi noi mere mari. Dar eu zic că merele româneşti sunt mult mai bune calitativ vorbesc, gustativ, fără nitraţi sau alte pesticide incluse şi fără hormoni de creştere”, a spus Toncean.
Cumpărate direct de la producător, merele de Batoş costă între 1 şi 1.5 lei kilogramul. Mai multe informaţii are colegul nostru, Raul Matiş.