Dosarul halucinogenlor
Magazinele de vise sunt închise în mai multe judeţe, însă substanţele cu efect psihotrop ajung totuşi la consumatori.
13 Aprilie 2011, 15:00
În judeţul Sălaj nu funcţionează magazine de vise, dar consumul de subtanţe interzise este în creştere, potrivit conducerii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Sălaj.
Potrivit datelor instituţiei, se încearcă în această perioadă obţinerea de informaţii despre locurile şi distribuitorii acestor substanţe. De asemenea, a început o campanie de informare a liceenilor sălăjeni despre pericolul pe care il reprezintă substanţele halucinogene.
Deocamdată, în judeţul Sălaj nu au fost înregistrate decese din cauza consumului de substanţe cu efect psihotrop.
Adrian Lungu are detalii.
Şi în judeţul Mureş a fost interzisă funcţionarea magazinelor de vise, iar la ora actuala nu mai funcţionează magazine care să vândă produse cu efect psihotrop, spune
Şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Mureş, Liviu Todoran, susţine că nu este exclus ca, în continuare, vânzarea produselor halucinogene să aibă loc în cadrul unui comerţ subteran, pe baza comenzilor prin internet sau prin telefon, ceea ce este mai greu de depistat de către comisarii CJPC Mureş.
În lupta împotriva comercianţilor de halucinogene, la începutul lunii februarie Instituţia Prefectului Judeţul Mureş a propus Guvernului României şi Ministerului Administraţiei şi Internelor interzicerea, cu desăvârşire, a vânzarii oricăror tipuri de produse cu efecte halucinogene. Tot pe linia combaterii acestui comerţ, la începutul lunii martie Tribunalul Mureş a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a trei dintre administratorii unei societăţi din Târgu Mureş, care vindeau astfel de produse prin intermediul unei florării, iar la terminarea acestei perioade Tribunalul Mureş a prelungit termenul cu încă 29 de zile. Acum, DIICOT lucrează la întocmirea rechizitoriului pentru trimiterea în judecată a celor trei persoane. În urma percheziţiilor efectuate, politiştii au identificat şi ridicat în vederea efectuării analizelor de laborator un număr de 400 pliculeţe cu produse halucinogene, o pungă cu aproximativ 50 grame cu fragmente vegetale şi diverse alte substanţe sub formă de pulbere, granule şi pastile, ne-a informat Raul Matiş.
În Iaşi toate cele 18 magazine de vise au fost închise. Peste 130 de persoane au efectuat zeci de controale. Au fost făcute şi 6 percheziţii la domiciliu, s-au dat 20 de sancţiuni şi au fost confiscate peste 1.000 de plicuri.
Medicii şi psihologii declară că închiderea magazinelor de vise a dus şi la o scădere a numărului consumatorilor. Aceştia susţin că din discuţiile pe care le-au avut cu o serie de consumatori care au venit la spital, s-a constatat ca tentaţia este mare atunci când tinerii văd produsul în faţa lor. Asta explică şi de ce sunt mai puţini consumatori. Ieşenii nu sunt la fel de doritori ca să-şi ia droguri cu ajutorul site-urilor.
Un alt motiv pentru care se observă că s-a modificat numărul celor care consumă produse cu efect halucinogen, este acela că seria de campanii a avut efect. Populaţia este mai bine informată, înţelege ce înseamnă să devii consumator, este mai conştientă de riscuri şi că este grav sa devii dependent.
De asemenea, voluntarii merg prin licee, şcoli, pe stradă, în locuri publice şi vorbesc cu tinerii, încearcă să le explice că nu este bine să consume droguri de tot felul. Unii dintre voluntari au reuşit să convingă câteva persoane să se lase de droguri şi să fie atenţi la anturaj. Mai multe ştie Raluca Daria Diaconiuc.