Domnu’ Viorel, din Dumbrava, Bihor
Peste 2500 de oameni, nedoriți nici de către societate și instituțiile ei de protecție, nici de către familie sau aparținători, s-au perindat prin localitatea bihoreană Dumbrava.
Articol de Stelian Radu-Cacuci, Oradea, 20 Octombrie 2021, 16:44
AUDIO: Reportaj.
Peste 2500 de oameni – nedoriți nici de către societate și instituțiile ei de protecție, nici de către familie sau aparținători – s-au perindat prin localitatea bihoreană Dumbrava, în ultimii 15 ani.
Aici ei au fost și sunt primiți “în spațiu”, sunt îngrijiți, li se oferă mâncare și tratament medical de la un om de omenie: Viorel Pașca.
Totul este făcut împreună cu voluntari și sponsori, în aproape 20 de case (cumpărate tot din donații) amplasate în Dumbrava, dar și în Tinca și Incești.
Absolvent de școală profesională, Viorel Pașca a lucrat, în anii ’90, ca asistent social. Însă hotărârea de a-i ajuta pe nevoiași a venit într-o seară de iarnă, când a văzut la televizor un reportaj despre două persoane care au murit înghețate pe stradă.
La Dumbrava sunt primiți oameni care nu mai au pe nimeni. Un procent de 90% dintre aceștia provine de la spitale din toată țara, iar restul – de la poliție.
În prezent, la Dumbrava sunt 450 de pacienți, iar săptămâna viitoare se vor deschide alte două noi imobile în Incești. Unele dintre case sunt donații ale unor cunoscuți oameni de afaceri români sau ale unor binevoitori anonimi din străinătate.
Oficial, locul de la Dumbrava, în care sunt îngrijiți sute de oameni, nu există. Deși a încercat să-și legalizeze activitatea, Viorel Pașca spune că este imposibil, din cauza condițiilor impuse de lege: conducătorul centrului trebuie să aibă studii superioare; îngrijitoarele să aibă calificare, ori cele 40 de femei din Dumbrava nici nu știu măcar să scrie; trebuie un angajat la 1-2 bolnavi, adică vreo 300 de persoane de îngrijire; la 20 de case ar trebui angajați 60 de portari, dar Viorel Pașca crede că ar fi imoral să dai banii pentru mâncarea săracilor pe salariile portarilor; normativele prevăd că fiecare cameră să aibă toaletă, or asta ar însemna lucrări de construcții la toate casele.
Toți pacienții au acte în regulă, cu “mutația” făcută la poliție. De asemenea, ei sunt luați în evidența unui medic de familie din sat, care le asigură, benevol, asistența medicală în caz de nevoie. Inevitabil, gravitatea unor boli ale acestor oameni conduce la decesul unora. În cimitirul din Dumbrava, în 15 ani a crescut numărul mormintelor cu 600. Unele dintre acestea au o cruce pe care scrie doar un singur cuvânt: “Necunoscut” și anul decesului. Pământul pentru înhumări a fost pus la dispoziție, gratuit, de parohia greco-catolică din Dumbrava.
Timpul curge mai departe, alți și alți oameni în nevoie vor ajunge la Dumbrava, la așezămintele din Viorel Pașca, unde, probabil, își vor găsi liniștea după o viață grea și nu vor mai însemna o povară pentru societatea noastră, nepregătită nici în anul 2021 să aibă grijă de ei…
FOTO: Stelian Radu Cacuci.