Despre europenizare de la 1400 de metri altitudine
...sau cum trăiesc oamenii din Siriu, un sat de pe culmea Penteleului.
Articol de Cristina Moise, Buzău, 13 Septembrie 2011, 17:11
Din satul lor se vede splendoarea Braşovului şi luminile din Ploieşti, dar şi Lacul Vulturilor şi coama Monteoru, unde se spune cã haiducii şi-au ingropat comorile.
La 1400 de metri altitudine, spre Vârful Siriu, într-un senin imens pãtruns de verdele încã frumos al pãdurii, locuiesc vreo câteva zeci de oameni. În ultimii ani ei şi-au format un sat cu case aproape toate noi şi au pus la loc de cinste solidaritatea. Asta pentru cã de satul lor nu se îngrijeşte nimeni de la conducerea comunei Siriu. Nu au drum de acces auto şi nici apã potabilã de la reţeaua comunalã, ce sã mai spunem de internet.
La pas pe uliţa din Bonţu Mare am aflat pãsurile unui european aflat la început de drum: nu mai au nici şcoalã şi nici la drum de acces nu se gandesc prea curand. În colţul ãsta de rai, turiștii se cazeazã în casele localnicilor în speranţa cã linistea şi aerul de aici le vor fi tovarăşi mai apoi şi la ei acasa. Acesta este drumul motocicletelor şi al ATV-urilor către culmile Penteleului şi ale Siriului.
Şi tot aici, sat în care nu a urcat niciodatã vreun primar, dupã cum spun oamenii, o localnicã a adunat peste 150 de costume populare în ideea cã la un moment dat Benone Sinulescu, artist popular nãscut în Siriu, o va ajuta sã facã un muzeu al portului popular. Aşa de prețioase îi sunt hainele astea strãmoşeşti încât femeia asta le-ar purta în fiecare zi dacã nu s-ar gasi cineva să o ironizeze.
Dacã aş fi vreunul dintre europenii adevãraţi care se cazeazã în Bontu Mare, atunci când aş ajunge în ţara mea cea cu drumuri de acces cãtre absolut toate comunitãţile, oare ce aş gandi?