De la sapă la meşteşugărit
100 de persoane din comuna vâlceană Văideeni sunt integraţi pe piaţa muncii printr-un proiect cofinanţat din fonduri europene.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 11 Februarie 2011, 16:14
Timp de două săptămâni, 100 de localnici din Văideeni, dornici de a avea un venit din prelucrarea lemnului, a ceramicii - cu mult diferită de cea realizată la Horezu, prin realizarea doar a unor ulcele fără roate, dar şi cea a nuielelor vor urma studii specifice acestor activităţi, însă vor fi studiii intensive pentru că în scurt timp aceştia să şi poată fi încadraţi pe piaţa muncii.
Proiectul iniţiat de administraţia locală din Văideeni are drept scop formarea cursanţilor în aşa fel încât să îi determine pe aceştia să îmbrăţişeze noua meserie că pe o afacere profitabilă pentru oamenii din zonă.
Cei care s-au înscris la aceste cursuri s-au arătat încântaţi de promovarea meşteşugurilor tradiţionale prin facilitarea trecerii de la agricultură de subzistenţă la ocuparea în activităţi non-agricole în mediul rural. Deja unii participanţi aşteaptă să finalizeze cursurile pentru a porni o mică afacere împreună, mai ales că este vorba de a obţine profit din produse realizate cu mulţi ani în urmă în mediul rural, dar care acum pot fi aduse în atenţia comercianţilor sub o altă formă şi cu mult mai multă uşurinţă, graţie acestui proiect.
La finalul cursurilor, se va organiza un târg al tradiţiilor, la care participanţii îşi vor prezenta obiectele realizate în cadrul orelor de curs. Totodată, aceştia vor avea posibilitatea să cunoască meşteri populari cu experienţă, încercându-se astfel facilitarea unor relaţii în domeniul creaţiei profitabile, ne-a informat Ana Maria Cârstea.