De iarnă, dar second hand
Mehedinţenii nu au bani pentru anvelope noi, aşa că apelează la cele aduse din afară, la mâna a doua.
Articol de Mihai Bădescu, 11 Noiembrie 2011, 20:30
Motivul, deşi sunt rulate cauciucurile sunt încă foarte bune, iar economia este substanţială. Patronii de vulcanizări spun că sunt puţini cei care cumpără anvelope noi. „Gata, mai găsesc încă două la fel de bune şi am încălţat-o!”.
Cam aşa exclamă şoferii, care îşi freacă mâinile de bucurie şoferii că au făcut o afacere bună. În loc să dea sute de lei pe un cauciuc nou, preferă să caute la mâna a doua, care au şi invadat piaţa în ultima vreme. Iar oamenii sunt foarte mulţumiţi. Nu contează că anvelopele sunt la mâna a doua, spun ei. Sunt mult mai ieftine şi uneori chiar mai bune. “Da, sunt mult mai bune decât în magazine. Ăsta este lucru nemţesc, venit din afară. Dăm 300 de lei pe un cauciuc luat din magazine, o chinezărie care după 100 de km de opincă”.
Dacă un cauciuc nou costă cel puţin 200 de lei, unul la mâna a doua, aproape la fel de bun ajunge între 50 şi 70 de lei. În aceste condiţii, chiar şi cei cu dare de mână nu aruncă cu banii. “Nu că nu mi-aş permite, aş putea să cumpăr şi noi, dar dacă pot face economie. Am găsit aici cu 75 de lei cauciucul, în magazine îl luam cu mult mai mult. De ce să nu fac o economie, dacă pot lua mai ieftin şi mai bun”, ne-a spus un alt şofer.
Cât despre patronii de vulcanizări, aceştia recunosc faptul că anvelopele noi nu se vând. “Majoritatea celor care cumpără, cumpără second-hand. Cele noi, vin, întreabă, se uită şi pleacă, nu le ia nimeni", ne-a spus administratorul unei vulcanizări din Drobeta-Turnu-Severin. Legea nici nu interzice şoferilor să-şi pună cauciucuri la mâna a doua. Dacă este sunt inscripţionate cu simbolul de iarnă, fulgul, sau literele M + S, şoferii nu pot fi sancţionaţi.
Mai multe ştie Mihai Bădescu.