De ce nu bem lapte românesc?
Efectivele de bovine din România au scăzut cu circa 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată un studiu al Institutului Naţional de Statistică.
Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 27 Septembrie 2011, 16:44
Fermierii spun că, deşi statul încearcă să-i ajute cu subvenţii, banii nu le ajung să cosească manual terenurile, să producă furaje şi să le transporte, mâna de lucru fiind foarte scumpă.
În plus, nici preţul laptelui, de 70 de bani pe litru, nu e în avantajul lor. În cazul în care ar opta să crească bovine pentru abator, fermierii susţin că nu există un sistem bine pus la punct prin care ei să poată vinde carnea, avantajul fiind de partea intermediarilor.
Toţi sunt de acord că ar trebui să se organizeze dar cer statului să se implice şi să-i ajute cu formalităţile. Cristiana Sabău i-a întrebat pe mai mulţi fermieri din Bistriţa-Năsăud de ce oamenii cresc tot mai puţine vite.