Curs internaţional de permacultură
Trei specialişti, din Franţa, Belgia şi Marea Britanie susțin la Bistrița-Năsăud un curs de permacultură.
Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 09 Septembrie 2011, 18:30
A trecut vremea de stat la plajă, a venit timpul de plantat copăcei într-o grădină forestieră. Dacă vă tentează ideea, de astăzi puteţi primi sfaturile a trei specialişti, din Franţa, Belgia şi Marea Britanie la un curs de permacultură care începe, în Bistriţa-Năsăud. Cursul va avea o durată de 72 de ore, e recunoscut internaţional, şi se va desfăşura între 9 şi 23 septembrie.
Permacultura este un sistem ecologic proiectat să susţină în toate aspectele o comunitate umană, într-un mediu care-l mimează pe cel natural şi, în acelaşi timp, să poată fi susţinut pe durata infinită. Termenul vine de la expresia cultură permanentă. Aşa se explică de ce cursul de permacultură are loc la Mălin, la ferma ecologică a lui Philipe Coupé, un belgian stabilit în Bistriţa-Năsăud.
Philippe a fost în anii 90 lector la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, după care i-a plăcut atât de mult în ţara noastră încât a decis să rămână aici. Ferma sa ecologică e amenajată într-un sat izolat. E formată dintr-o casă veche recondiţionată la care au mai fost adăugate încăperi noi. Clădirile sunt racordate la reţea de apă curentă şi canalizare, există o grădină bogată cu multe legume, pivniţele sunt şi ele pline cu roade culese din vară, iar grajdurile cu animale. Altfel spus, ferma este autonomă din toate punctele de vedere, inclusiv energetic.
Cursul de permacultură va fi susţinut de Pascal Depienne din Franţa, Sam Trousdale din Marea Britanie şi Geoffrey Godeau din Belgia. Cursul durează 72 ore, timp în care vor fi realizate două workshop-uri: construirea unui coteţ de găini cu lut şi nuiele şi plantarea unei grădini forestiere.
Cursul va fi ţinut în limba engleză pentru 28 de persoane care vor învăţa despre principiile sistemelor naturale, profile clasice de peisaj, soluri, clădiri şi structuri, dar şi despre tehnologii adecvate pentru conservarea energiei.
De asemenea, vor fi abordate teme precum pădurea şi copacii cultivaţi, eliminarea şi reciclarea deşeurilor, gestionarea faunei sălbatice, seminţe şi pepiniere, economie informală/formală, dezvoltarea satului, apa în peisaj şi comerţul. Sâmbătă 17 septembrie va fi o zi a porţilor deschise unde publicul şi presa vor avea ocazia să converseze cu formatorii, ne-a informat Cristiana Sabău.