Culturile de salix, investiţie sigură
Seceta din această vară nu a afectat toţi cultivatori – cei care au scăpat de necaz sunt cei care au avut inspiraţia de a investi în salix.
Articol de Oana Negrea, Sfântu Gheorghe, 01 August 2012, 22:42
Salix este un soi de răchită (salcie) folosită cu succes pe post de combustibil în locul lemnelor, rumeguşului ori gazului metan.
Domokos Arpad, un agricultor din judeţul Covasna, cultivă salix pe 45 de hectare şi are de gând să se extindă. De-a lungul anilor, Domokos Arpad a experimentat mai multe culturi – mentă, mac, plante ornamentale - dar nici una nu s-a dovedit atât de rentabilă precum această răchită.
Chiar şi pe timp de secetă culturilor de salix le merge bine, cele însămânţate în luna mai au ajuns deja la 2 metri înălţime.
Investiţia este de 2.500 de euro la hectar şi se amortizează în trei ani, spune agricultorul covăsnean. Nu e foarte mare dacă te gândeşti că o faci o dată la 30 de ani.
Plantele se culeg asemenea porumbului, se toacă şi se transformă în peleţi, numai buni pentru încălzit locuinţele pe timpul iernii. Iar de clienţi nu duci lipsă.
Preşedintele Asociaţiei „Green Energy” din Sfântu Gheorghe, Vajda Lajos, care a pus bazele primului cluster de biomasă din România, spune că salixul ar fi bun şi pe post de parazăpezi.
Acesta mai spune că salcia energetică a trezit interesul şi altor agricultori din judeţele Neamţ, Suceava, Vâlcea şi Gorj.