Cu Ghiţă la doctor
Porcii pregătiţi pentru tăiere trebuie să treacă un test ca să ajungă pe masa tradiţională.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 29 Noiembrie 2011, 17:21
În judeţul Sălaj a început de astăzi sacrificarea tradiţională a porcilor în preajma sărbătorilor de iarnă, măsură fiind permisă şi în acest an de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj.
Porcii pot fi sacrificaţi, dar cu respectarea normelor de bunăstare a animalelor, măsură fiind interzisă în spaţiile publice. Autorităţile sanitar-veterinare se aşteaptă ca în acest an să fie sacrificaţi aproximativ 6.000 de porci, majoritatea în mediul rural. Inspectorii DSVSA au atras atenţia populaţiei ca înainte de a consuma carne provenită de la porcii sacrificaţi în gospodării trebuie să solicite medicilor veterinari teritoriali efectuarea examenului trichineloscopic.
Examenul nu durează mai mult de 15 minute şi poate preveni eventuale cazuri de îmbolnăvire a consumatorilor cu trichineloză, o boală care poate fi mortală dacă nu este tratată la timp. Adrian Lungu are detalii.