Copălău, "ţara" usturoiului
Localitatea din Botoşani are cel mai bun pământ pentru cultivare usturoiului, însă cultivatorii au probleme.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 10 August 2012, 18:22
Şi-au făcut case, şi-au cumpărat pământ sau maşini din banii câştigaţi pe usturoi, cea mai cultivată plantă din zonă care i-a ajutat, zeci de ani, să supravieţuiască. Acum, copiii lor stau cu smocurile în bătătură, deoarece căţelul mic şi iute a fost învins de căciuliile mari şi albe din China, Turcia sau Republica Moldova, modificate genetic, care au invadat piaţa şi hipermarketurile, unde ţăranii nu au acces.
Investitorii s-au retras, iar firmele de achiziţii nu s-au mai arătat interesate, deşi potential economic există. Faima localnicilor, de cei mai mari cultivatori de usturoi din ţară, se păstrează, însă, şi în aceste condiţii.
Nu există casă în Copălău sa nu miroasă a usturoi şi nici poartă fără tarabă improvizată, mai ales la drumul european. Şi aici, însă, vânzarea merge prost. Din doua motive: “ţara usturoiului” nu este o localitate cu tranzit intens, iar oamenii nu ştiu să aleagă calitatea.