Consumatori de droguri la 10 ani
Cresc numărul acţiunilor împotriva magazinelor de vise la Galaţi, însă scade vârsta consumatorilor.
30 Mai 2011, 21:26
Agenţia Regională de Prevenire şi Consiliere Antidrog Galaţi a lansat, recent, proiectul FRED GOES NET – „Intervenţii timpurii pentru consumatorii de droguri care au fost identificaţi/depistaţi pentru prima oară”, proiect desfăşurat la nivel naţional de Agenţia Naţională Antidrog, împreună cu UNICEF şi Romanian Harm Reduction.
Proiectul, care se desfăşoară şi în alte şapte state europene, alături de România, se va implementa la nivel local în parteneriat cu Consiliul Judeţului Galaţi, Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi. Practic, partenerii proiectului au responsabilitatea să identifice consumatorii de tutun, alcool, substanţe psihoactive cu efect halucinogen („etnobotanice”) şi/sau droguri ilegale, care, ulterior, vor putea primi consiliere din partea coordonatorului de proiect.
Programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 13 şi 25 ani, care au consumat substanţele enumerate mai sus dar care nu sunt încă dependenţi. Acesta nu este unicul program desfăşurat la nivel local şi îndreptat şi împotriva consumului de substanţe cu efect halucinogen; la începutul lunii mai, Centrul Antidrog a derulat mai multe acţiuni în cadrul campaniei naţionale „Alternative - în comunitatea ta drogurile nu-şi au locul”. Însă, cu cât creşte numărul acţiunilor îndreptate împotriva „magazinelor de vise”, scade vârsta consumatorilor de produse etnobotanice.
În cadrul lansării proiectului FRED GOES NET, partenerii – psihologi, poliţişti de proximitate, educatori, psihopedagogi – au atenţionat că vârsta celor care folosesc substanţe cu efect halucinogen scade, ajungându-se chiar la cazuri de copii de 10 –11 ani, realitate confirmată şi de inspectorii Agenţiei Regionale de Prevenire şi Consiliere Antidrog Galaţi cărora elevii le cer sprijinul, pe telefon sau pe email.
La sfârşitul anului trecut, Consiliul Local al municipiul Galaţi a interzis comercializarea în oraş a substanţelor cu efect halucinogen, după care, pentru o scurtă perioadă, „magazinele de vise” s-au închis, pentru a-şi modifica doar codul CAEN al activităţii. În prezent, astfel de magazine funcţionează, deşi, oficial, sunt închise; oricine poate cumpăra substanţe cu efect halucinogen – vândute sub diverse denumiri („îngrăşământ pentru flori”, „sare de baie”) – telefonând la magazin, sau şi mai simplu, făcând comandă, pe Internet. Din datele Agenţiei Regionale de Prevenire şi Consiliere Antidrog Galaţi, în 2010, la nivelul municipiului Galaţi existau 26 de magazine care comercializau produse cu efect halucinogen, iar în prezent mai funcţionează cinci din ele.
Mai multe ştie Maria Măndiţă.