Comoara dintre dealuri
Biserica de lemn din Hilişeu Horia, un monument istoric unic în ţară, riscă să se prăbuşească.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 17 Iunie 2013, 16:52
Are peste 200 de ani, încă mai păstrează sculpturile originale şi icoanele pictate în stil bizantin. Ar putea fi unul dintre obiectivele turistice din judeţ, dacă i s-ar acorda importanţa meritată.
Biserica de lemn din comuna Hilişeu Horia uimeşte prin construcţia sa: deşi este ortodoxă, este străjuită de o clopotniţă şi un portal făcut în stil catolic, cu 13 statui din piatră, care îi infăţişează pe Iisus Hristos şi cei 12 apostoli. Nu a beneficiat niciodată de reabilitare, ci doar de mici renovări, astfel încăt, din cauza alunecărilor de teren zidul aproape ca o ia la vale. Autorităţile au început lucrări de stopare a acestui fenomen şi fac demersuri pentru a schimba clasificarea în grupa A, astfel încât să poată obţine fonduri europene pentru consolidare (pentru că de la buget nu există nicio şansă).
Biserica de la Hilişeu, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului"este situată între satele Hilişeu Crişan şi Hilişeu Horia şi ar putea fi loc de pelerinaj asemeni vestitelor Mănăstiri din Nordul Moldovei. O comoară aruncată pe un deal, înconjurată de păduri şi câmpuri, în care oamenii intră doar la hram şi la sfinţire.
Singura intervenţie majoră a fost făcută în anul 1970, după demolarea balconului. Ceea ce s-a dorit a fi renovare, a fost, de fapt, o deteriorare a picturilor ăi a sculpturilor din interiorul bisericii, care au fost acoperite. În anul 2003, un fiu al satului a acoperit, din propria cheltuială, bisericuţa din lemn. Şi tot meşteri de ocazie au încercat să peticească zidul de piatră, fără a respecta, însă, cerintele impuse în cazul renovării unui monument. Cel mai grav este, însă, că alunecările de teren ameninţă zidul clopotniţei.
Numai că bugetul nu poate suporta sumele necesare unei consolidări. Aceasta s-ar putea realiza, însă cu fonduri europene, dar cu o singură condiţie - monumentul trebuie reîncadrat într-o grupă superioară.
Biserica a fost construită pe locul unui vechi schit de maici, de aceea şi locurile care o înconjoară sunt pline de legende şi mister, care se vor adeveri (sau nu) cu ocazia săpăturilor arheologice planificate în zonă. Datorită poziţiei geografice, biserica unicat de la Hilişeu ar putea fi inclusă şi într-un circuit turistic ecumenic. Şi oficialii Mitropoliei şi-au dat binecuvântarea pentru reînfiinţarea schitului de maici.
Pentru toate, însă, trebuie bani. Foarte mulţi bani!