Clubul câinilor utilitari sau când câinele ajută omul
Asociația Clubului Câinilor Utilitari a fost înființată în 2010 cu scopul de a pregăti câini de utilitate socială pentru a propaga avantajele legăturii dintre oameni și animale.
Articol de Izabela Aivăncesei, 19 Mai 2017, 13:45
Echipa de Terapie și Activități Asistate de Animale București, parte a Clubului Câinilor Utilitari a vizitat de curând copiii cu dizabilități ai Centrului Caritas din București, unde a desfășurat activități asistate de animale, alături de câinii speciali antrenați: Gigica, Happy, Maya și Happy.
Evenimentul s-a desfășurat în prezența Alteței Sale Regale Principesa Maria a României.
AUDIO: Reportaj.
Terapeuții, părinții și copiii prezenți s-au bucurat de interacțiunea cu patrupezii, care i-au înveselit cu entuziasmul și giumbușlucurile însușite în timpul dresajului și activităților în care sunt implicați de mai bine de 5 ani.
Gigica, Maya, Happy și alți căței utilitari, alături de stăpânii lor, încearcă să îi ajute pe copiii cu sindrom Down sau alte afecțiuni din diferite centre, dar și pe bătrânii din azile. Spre deosebire de jucăriile din pluș, animăluțele pregătite să lucreze cu copii, participă la jocurile micuților și răspund provocărilor acestora: se lasă mângâiați, primesc recompense, ascultă de comenzile lor, împărtășesc din trucurile învățate.
Cățeii utilitari știu să redea o poveste, să numere, să salute, să sară peste obstacole ori să latre de câte ori li se cere, dar mai pot interveni și în cazul unor calamități salvând vieți omenești.
Asociația Clubului Câinilor Utilitari a fost înființată în anul 2010 cu scopul de a pregăti câini de utilitate socială, pentru a propaga avantajele legăturii dintre oameni și animale, ca și pentru pregătirea unei echipe pentru activități asistate de animale.
Totul a pornit de la cățelușa Gigica, abandonată pe străzile Bucureștiului în urmă cu 9 ani, cu piciorușele rupte și care acum este prezența pozitivă ce aduce zâmbete în centrele de copii și azile.
Cristian Anghel s-a ocupat de educarea ei, el fiiind unul dintre primii oameni care s-au implicat în terapia asistată de animale de la noi și care susține că orice câine, indiferent de rasa căreia îi aparține, poate deveni utilitar și fără nici o atitudine agresivă cu puțină pregătire.
Luciana Manole este coordonatorul proiectelor TAAA și se implică în diverse activități alături de handlerii asociației, cum ar fi reabilitarea câinilor maidanezi adoptați.
Echipei TAAA I s-a alăturat și voluntarii Diana Batorii, studentă la Medicină, Romică Daniel Chințoi, Alina Buleanu, Robin Simion și alți tineri ce vor să facă fapte bune alături de animăluțele pregătite în acest sens.