Ciobanii fără turme
În Valea Jiului, momârlanii au început să renunţe la creşterea animalelor, pentru că nu mai e rentabilă.
Articol de Ilie Pintea, 24 Mai 2010, 13:18
Cu toate că Valea Jiului e cunoscută astăzi mai ales pentru minerit, momârlanii care trăiesc aici s-au ocupat încă din vremea dacilor cu oieritul, stând mărturie stânele înşirate în Parâng, Retezat ori munţii Vâlcan, unde ciobanii stăpâneau peste păşunile de munte.
Acum, când normele europene fac legea şi brânza făcută la stână trebuie să fie ambalată ca la fabrică, momârlanii au început să renunţe, încet, dar sigur, la creşterea animalelor, pentru că munca lor nu mei e rentabilă.
Parcă în ciuda acestor împotriviri, ciobanii din Câmu lui Neag şi-au făcut în Retezat, la Scorota Seacă, cea mai modernă stână din România, dotată conform normelor europene, care au ajuns şi în vârful muntelui.
Ascultaţi un reportaj de Ilie Pintea.