Ciobani cu acte-n regulă
La Petroșani, ciobanii pot primi diplome de calificare, iar în Călărași șomerii știu mai multe meserii.
Articol de Ilie Pintea, 16 Noiembrie 2011, 17:25
Dacă până acum ați crezut că există meserii pentru care nu te întreabă nimeni de calificare, ați face bine să vă revizuiți poziția.
O firmă din Petroșani specializată în calificarea forței de muncă a venit cu o premieră absolută în domeniu, pentru că se adresează unei categorii profesionale care nu cred să-și fi imaginat vreodată că are nevoie de vreo diplomă. E vorba de ciobani, care pot primi o diplomă de certificare a competențelor, cu care se pot angaja la orice fermă din Uniunea Europeană ori în cadrul companiilor care accesează fonduri europene pentru acest domeniu.
Practic, ciobanii nu trebuie să urmeze cursuri, pentru că o altă noutate a societății de care vorbeam e faptul că oferă diplome de atestare a cunoștințelor dobândite pe alte căi decât cele formale, procedură care abia acum începe să fie folosită în România. Tot ce trebuie să facă ciobanii pentru diplomă e să plătească o taxă și să obțină rezultate bune la probele practice la care vor fi supuși, după care primesc diploma recunoscută de Ministerul Muncii, cu care pot fi angajați ca ciobani.
Cei care se ocupă cu certificarea competențelor spun că diploma le va fi de folos și celor care deja lucrează în acest domeniu, și care pot proba cu acte că au calificarea necesară, dar și angajatorilor care vor să investească în zootehnie, unde aceste diplome pot proba calificarea angajaților. De altfel, la Petroșani pot fi obținute asemenea diplome pentru mai multe meserii, cum ar fi cea de ospătar, tâmplar sau lucrător comercial, cei care vin să își certifice competențele având experiență în aceste domenii, pentru care nu s-au calificat în vreo școală, ci la locul de muncă.
Majoritatea celor care au obținut până acum aceste certificate sperau să le folosească pe piața europeană a muncii. Cum oieritul e ocupație tradițională în Valea Jiului și se transmite din tată-n fiu, e greu de spus ce vor zice momârlanii de această inedită ofertă, însă devine tot mai clar că sunt tot mai puține domeniile în care să nu te întrebe nimeni de calificare, ne-a transmis Ilie Pintea.
Ajunşi şomeri, mulţi dintre călărăşeni s-au trezit că meseriile lor nu sunt căutate pe piaţa muncii. Angajatorii caută acum confecţioneri maşinişti, bucătari, ospătari sau meserii solicitate în construcţii: fierar betonist, zidar, dulgher. Pentru a se reintegra pe piaţa muncii, mulţi sunt nevoiţi să se recalifice într-o meserie căutată. Unii au ajuns la al doilea curs de recalificare, după ce cu prima meserie învăţată ori n-au avut succes, ori nu le-au convenit condiţiile de lucru sau salariul.
Cu câţiva dintre şomeri care urmează cursuri de recalificare a stat de vorbă Daniela Mihalache.