Cine sunt cercetătorii care lucrează la "Marele laser" de la Măgurele
AUDIO/FOTO: Marele laser de la Măgurele: poveștile din spatele celor care construiesc acum viitorul.
Articol de Andreea Marin, 12 Iunie 2017, 12:18
AUDIO: Reportaj.
CINE SUNT CERCETĂTORII CARE LUCREAZĂ LA MARELE LASER DE LA MĂGURELE?
Cel mai mare Laser din lume... al cărui fascicul de lumină ar trebui să aibă când va fi gata o zecime din puterea solară concentrată pe o suprafață de maximum un milimetru pătrat... Acest lucru – probabil că deja îl cunoașteți. Ce nu știți, însă: este că în continuare se caută cercetători care să completeze echipa... Mulți dintre cei care deja au ajuns la Măgurele vin din Străinătate și au povești fabuloase în spate. Unii sunt chiar români întorși în țară să construiască o rază de soare pe care s-o adauge științei românești!... Exemplul vine de la Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei. „Am lucrat în niște locuri în care nici prin vis nu mi-a trecut că pot ajunge... în cele mai renumite laboratoare și m-am perfecționat, însă baza am avut-o de aici, de la Măgurele. Am avut toți acești ani de pribegie, din 1990 până în 2004 și m-am întors din dorința de a face și eu ceva pentru renașterea fizicii din România, care a trecut printr-o perioadă grea.”
AVENTURA DIN VIAȚA CERCETĂTORILOR
Nicolae Zamfir preda atunci la Universitatea Yale din Statele Unite ale Americii...
”Gândul mi-a venit în timp ce pradam fizica și erau studenți din Coreea, China, Statele Unite ale Americii, Germania. La un moment dat, m-am gândit: de ce să stau să-i educ pe alții când pot să contribui și eu la educația celor de la mine de acasă.”
Zâmbește și îmi spune că acum, dacă ar fi să se afle din nou la catedră și-ar îndemna stundenții să vină la Măgurele. ” Este o aventură în viața unui cercetător, dacă are această ocazie; așa că le-aș spune să vină la Măgurele, acum, când se pun bazele unui domeniu nou în știința mondială și este o șansă extraordinar de mare!”
RAZA DE SOARE VERSUS FASCICULUL DE LUMINĂ
Și nu este singurul. Dan Ștutman este acum șeful diviziei de experimente de fizică nucleară cu laser de mare putere. ”Am fost atras de cercetarea în domeniul energiei – fuziunea nucleară... Am făcut energie cum face Soarele – o promisiune foarte frumoasă!... Și am lucrat cam douăzeci și ceva de ani în acest domeniu, iar acum m-am întors atras de noutatea acestui proiect gigantic care este ELY – NP.”
Și totuși, de ce înapoi în țară, când Stăinătatea i-a oferit până acum tot ce-și putea dori orice om de știință?... ”Am participat la începerea unor experimente mari de tot acolo în fuziunea nucleară și am avut satisfacția să le văd mergând foarte bine, să contribui la succesul lor. Sper să se întâmple la fel și cu laserul de aici.”
CERCETĂTORUL DIN ANTARCTICA ... LA MĂGURELE!!!!
Cu alte cuvinte, la Măgurele este un proiect care va fi mult timp vârf de lance pentru cercetarea românească, iar mai târziu posibil cartea sa de vizită. ”Sperăm că vom descoperi lucruri complet noi. Probabil va continua câteva generații de cercetare. Noi, acum, abia începem primele raza de soare în direcția aceasta!”
Lor li se adaugă Dimiter Balabanski, șef al direcției de cercetare pentru fasciculul gama. Vine din Sofia, iar la mijlocul anilor 90 s-a aflat printre cei care au lucrat la stația de cercetare din Antarctica... Recunoaște că nu a fost ușor, dar și că aici, la Măgurele provocarea este mai mare. ”Este ceva ce am făcut când eram mai tânăr. Aveam baza pe Insula Livingstone, în Antarctica. Când a început acest program, am acceptat provocarea; am stat acolo 3 sezoane și pot să spun că a fost o experință foarte interesantă... - Aici, însă, este o provocare mult mai mare - îmi spune! - De ce?... Aici nu este Antarctica? – îl întreb eu! - Da, așa este, dar lucrăm la un proiect de primă linie în și pentru cercetare. Construcția unui laborator de la 0 nu se dovedește o ofertă de zi cu zi și nu pentru oricine. M-aștept să descoperim noi fenomene și să împingem limita imposibilului în cercetare mult mai departe...”
În rest, distanța față de casă nu pare să-l neliniștească: ” - Sunt din Sofia... la 380 de kilometri de aici... deci se poate ajunge foarte repede acasă. Soția mea este acolo și ne vedem de obicei la sfârșitul săptămânii... - Vă este dor de ea? - Sigur că da ... și râde!”
UN VÂRF DE LANCE PENTRU CERCETAREA ROMÂNEASCĂ
Până la ”Ziua 1” așa cum le place să spună cercetătorilor de la Măgurele momentului când vor începe experimentele cu marele laser, care va oferi răspunsuri și soluții în medicină, astrofizică, sau criminalistică nucleară - și sunt doar câteva dintre ele – proiectul va fi prezentat în următoarele 3 luni, la Expoziția Mondială de la Astana, ca element central al pavilionului românesc.