Centru de recuperare la Galați
De Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, la Galaţi a fost deschis Centrul de recuperare şi reabilitare pentru copii cu întârzieri în dezvoltare şi dizabilităţi.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 03 Decembrie 2015, 15:41
Centrul cuprinde o cameră senzorială unde se aplică terapia Vojta, care poate fi folosită din primele zile de viaţă ale copilului, bazându-se pe principiul locomoţiei reflexe.
Terapia Vojta, una din cele mai bune metode de fizioterapie, folosită pentru tratamentul afecţiunilor sistemului nervos central şi aparatului locomotor devine accesibilă, pentru prima dată, în zona de Sud-Est a României, în cadrul Centrului de recuperare pentru copii cu dizabilităţi al Fundaţiei „Inimă de Copil” – centru înfiinţat printr-un proiect finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Centrul beneficiază, tot de astăzi şi de o cameră de stimulare senzorială, folosită pentru tratarea sau recuperarea copiilor cu probleme neurologice, cu dizabilităţi fizice sau cei cu disfuncţie de integrare senzorială. Până acum, în lipsa unui chinetoterapeut specializat în terapia Vojta, părinţii cu copii cu probleme aeru obligaţi să se deplaseze până la Constanţa, Bucureşti sau Braşov, alte centre cu astfel de specialişti.
Terapia Vojta poate fi aplicată inclusiv nou născuţilor şi tratează afecţiuni precum: pareza cerebrală, scolioza coloanei vertebrale, displazia şi luxaţia şoldului, sau hemiplegia. Principiul Vojta poartă numele medicului ceh prof. dr. Vaclav Vojta, care a studiat şi dezvoltat tehnici de diagnostic timpuriu pentru copiii afectaţi de pareză cerebrală între anii 1950 şi 1970. Prin tehnici speciale, în timpul terapiei se aplică stimuli externi (presopunctură), care conduc la aceleaşi reacţii în mod automat. Potrivit specialiştilor, aceasta presupune aplicarea de presiuni în anumite zone ale corpului, astfel activându-se unele funcţii blocate în reţelele nervoase dintre creier şi măduvă. Cum Fundaţia Inimă de Copil nu primeşte susţinere financiară adecvată din partea autorităţilor locale şi centrale, deocamdată, şedinţele de terapie Vojta sunt gratuite doar pentru cazurile sociale, restul beneficiarilor trebuind să contribuie financiar cu o sumă de 30-35 de lei/şedinţă.
Depunerea cererilor de înscriere în unul din programele de recuperare se poate face în zilele de miercuri şi joi, de la 10.00 la 12.00 şi 15.00-17.00, la sediul centrului – strada Blaj nr. 11, în incinta Centrului de Plasament Ion Creangă, sau la tel 0730592482, sau pe email, office@inimadecopil.ro.
Fundaţia Inimă de Copil a fost înfiinţată, în decembrie 1996, de un grup de voluntari, din Galaţi care voia să sprijine tinerii infectaţi cu HIV. În cei 19 ani de activitate, fundaţia a oferit sprijin şi terapie unui număr de peste 15.000 de copii, tineri şi familii aflate în dificultate.