Centrele Antidrog iau atitudine
În Constanţa, Iaşi şi Dolj au loc campanii pentru prevenirea consumului de produse cu efect psihotrop.
02 Mai 2011, 20:00
În judeţul Iaşi va exista un al doilea birou Antidrog. Primul este deschis în municipiul Iaşi iar al doilea va fi la Paşcani. Consilierii au aprobat în ultima şedinţă ca cel de-al doilea birou Antidrog să funcţioneze în vechea clădire a primăriei. În Paşcani nu există nici un magazin de vise iar singurul care era deschis a fost închis deoarece nu avea autorizaţie de funcţionare.
Centrul Antidrog, dar şi alte organizaţii neguvernamentale din judeţul Iaşi consideră că seria campaniilor de informare va continua pentru că celelalte de până acum au funcţionat. Acţiuni de prevenire se fac şi în judeţele limitrofe Iaşului.
De la începutul acestui an, 80 de persoane au venit la Centrul de prevenire, evaluare Antidrog pentru consiliere, o parte sunt consumatori mai vechi, cei care folosesc droguri de tot felul. Campaniile de informare se extind şi în mediul rural iar între 9 şi 15 mai, psihologii şi voluntarii vor merge la Motcă şi Târgu Frumos şi la comunităţile de rromi, ne-a transmis Raluca Daria Diaconiuc.
Cele câteva zile de distracţie pe litoral în minivacanţa de 1 mai, a dat de lucru poliţiştilor de la Combaterea Crimei Organizate. Într-o singură noapte, poliţiştii constănţeni au prins în staţiunile de pe litoral, şapte tineri care aveau asupra lor droguri. Poliţiştii de la BCCO împreună cu efective din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime, Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră precum şi din cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa au efectuat o acţiune pe linia combaterii traficului şi consumului de droguri în staţiunile Mamaia, Costineşti şi Vama Veche. Astfel, într-o singura noapte, în zona de Nord a staţiunii Mamaia, au fost prinşi în flagrant trei tineri în vârstă de 20 si 21 de ani din Bucureşti, care deţineau în mod ilicit asupra lor, în vederea consumului propriu, cantitatea de aproximativ două grame cannabis.
Tot în staţiunea Mamaia, au fost prinşi în flagrant alţi patru tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani, care deţinea diferite cantităţi de canabis si haşiş în vederea consumului propriu.Toţi cei şapte sunt cercetaţi în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri de risc pentru consumul propriu.Totodată, în week-end, poliţiştii au acţionat pentru verificarea legalităţii comerţului cu produse de tip etnobotanic, şi au indentificat în zona de nord a Staţiunii Mamaia, unde se aflau un număr mare de tineri, un punct mobil de vânzare a acestor mărfuri. Cercetările în acest caz sunt continuate de către Serviciul Investigarea Fraudelor, urmând a se stabili dacă acesta avea documente de avizare. Cu această ocazie, au fost ridicate 78 plicuri cu astfel de substanţe, ce urmează a fi analizate în cadrul Laboratorului de Analize şi Profil al Drogurilor din cadrul BCCO Constanţa.
Pentru a-i face pe tineri să conştientizeze gravitatea consumului de droguri, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, susţine zilele acestea, sub sloganul "Implică-te!!! În comunitatea ta drogurile nu îşi au locul!", activităţi de informare a tinerilor veniţi pe litoral. Acţiunile se desfăşoara pe plaja din staţiunea Vama Veche şi la Complexul "Cleopatra", din staţiunea Mamaia. Organizatorii au discutat cu tinerii cu privire la riscurile la care se expun de fiecare dată când consumă alcool, droguri şi etnobotanice, pentru creşterea gradului de conştientizare în rândul acestora. De altfel, la nivelul judetului Constanţa se derulează zilele acestea campania denumită „Alternative - În comunitatea ta, drogurile nu îşi au locul" , o campamie care are ca obiectiv principal promovarea alternativelor la consumul de droguri, ca modalităţi sănătoase de petrecere a timpului liber, ne-a informat Mona Constantinescu.