Cea mai mare fabrică de instrumente muzicale din lemn din Europa
În cei 64 de ani de funcţionare, fabrica de viori HORA SA din Reghin a produs peste 4,5 milioane de astfel de instrumente.
Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 16 Septembrie 2015, 18:37
Aproximativ 90% din producţie este destinată exportului, iar instrumentele muzicale de aici sunt vândute în întreaga lume.
Societatea a fost privatizată prin metoda MEBO în 1994, iar din 1996 a fost preluat întreg pachetul de acţiuni de către cei 306 acţionari, dintre care nici unul nu deţine majoritatea, astfel că toate deciziile se iau prin consens.
Prezent în societate de o jumătate de veac, managerul HORA SA, Nicolae Bâzgan, vorbeşte cu mândrie despre realizările de aici. „În 1951 s-au fabricat primele viori la Reghin, iar în 1952-1953 au fost fabricate şi mandoline, chitare şi s-a trecut la lărgirea capacităţii de producţie. Putem spune că, în momentul de faţă, am depăşit 4,5 milioane de instrumente muzicale fabricate la Reghin…Ne-am dezvoltat şi am devenit cea mai mare fabrică de instrumente muzicale din lemn din Europa. În momentul de faţă suntem o fabrică recunoscută şi apreciată de competitori şi de consumatorii de muzică. Aproximativ 90% din producţie se exportă în Uniunea Europeană, Rusia, Japonia, Argentina, SUA, Canada, Brazilia, Turcia, chiar şi în unele ţări ale Africii”, a spus Nicolae Bâzgan.
Societatea produce o gamă largă de instrumente muzicale, iar meşterul care se ocupă de producţia de naiuri este Ioan Halaţiu. „Încercările de a confecţiona naiuri le-am făcut împreună cu domnul Bâzgan, pe atunci şef de secţie, înainte de 1989, prin 1986-1987. Prima dată am făcut nişte naiuri model peruan, iar acum facem toate sortimentele cerute pe plan extern şi intern”, a arătat Halaţiu.
Meşterul a spus că a început să confecţioneze naiuri din lemn, apoi s-a trecut la bambus, masseran duba - un lemn scump, din care se face arcuşul - dar şi din abanos. „Am făcut în jur de 200-250 de naiuri la lună. La bambus, elementele le fac manual. Are o linie curbă. Îţi ia foarte mult timp. Plăcerea de a confecţiona naiuri, dar este şi o mândrie, de multe ori te face să fii amărât că nu poţi să faci mai mult”, a adăugat Ioan Halaţiu.