Ce înseamnă să fii fermier
Nicu Oichia, din Livadia, muncește cât e ziua de lungă la ferma sa, unde crește capre.
Articol de Ilie Pintea, 13 Aprilie 2017, 15:15
Ca să văd de unde vine brânza de capră vândută în piața din Petroșani am ajuns în satul Livadia, la 30 de kilometri de oraș, acolo unde Nicu Oichia își are ferma. A pornit de la câteva animale, dar a ajuns să pună pe picioare o afacere în toată regula, chiar dacă asta înseamnă că muncește de dimineața până seara.
O zi din viața unui fermier înseamnă mai bine de 12 ore de muncă, iar Simona Oichia știe cel mai bine acest lucru. Își împarte timpul între fermă și chioșcul din piață, așa că a uitat ce înseamnă vacanța.
Cea mai mare problemă a fermierilor din zonă e faptul că nu găsesc oameni pe care să îi angajeze pentru a munci alături de ei, cu toate că salariile sunt bune, iar beneficiile nu lipsesc.
Soții Oichia vând lapte și brânză de capră de mai mulți ani, și dacă la început produsele acestea erau privite cu reticență, au ajuns să facă față cu greu comenzilor, după ce oamenii au aflat ce benefic e pentru sănătate laptele de capră, iar zilele acestea au adus la vânzare și iezi, pe care mulți îi preferă cărnii de miel.