Ce este un erou
Semnificaţia profundă a noţiunii de erou o înţelegi în faţa zecilor de cruci înşirate unele lângă altele, pe care sunt scrise numele ostaşilor căzuţi în războaie.
Articol de Oana Negrea, Sfântu Gheorghe, 25 Mai 2012, 16:43
Semnificaţia profundă a noţiunii de erou o înţelegi în faţa zecilor de cruci înşirate unele lângă altele, pe care sunt scrise numele ostaşilor căzuţi în războaie.
Sau vorbind cu cei care au fost pe front.
În judeţul Covasna mai trăiesc doar aproximativ 350 de veterani de război, printre care şi trei femei care au fost pe frotul celui de-al doilea război mondial ca asistente medicale ori telegrafiste. Iar numărul veterenilor se împuţinează pe zi ce trece.
Fiecare dintre aceştia sunt o filă de istorie, spune Ioachim Grigorescu, preşedintele Asociaţiei veteranilor de război din judeţul Covasna.
Eroii neamului au fost omagiaţi astăzi şi în judeţul Covasna.
La Sita Buzăului, există un cimitir aparte. Cu cruci şi morminte, în care nu este îngropat nimeni. În fapt, rudele ostaşilor căzuţi în primul şi cel de-al doilea război mondial au îngropat aici obiecte ce au aparţinut celor care nu s-au mai întors de pe front. Cimitirul fără oseminte are peste 40 de cruci pe care sunt scrise numele eroilor căzuţi la datorie. În fiecare an, de Înălţare, aici se aprind lumânări şi de fac pomeniri pentru cei dispăruţi.
Ceremonii militare şi religioase au avut loc astăzi şi la Sfântu Gheorghe, primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie hortysto-fascistă.
Dar, tot în Sfântu Gheorghe există un cimitir al ostaşilor, pe mormintele cărora nu a fost pusă nici o floare. Cimitirul e lăsat în paragină, deşi aici sunt înmormântaţi peste 1000 de soldaţi din zece ţări europene căzuţi în primul război mondial. O parte dintre ei au murit în spitalul de campanie care a funcţionat clădirea actualului Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe. Alţii au murit pe front, iar osemintele lor au fost reînhumate aici, cu ritual creştin între anii 1929 –1935.
Veteranii de război au cerut autorităţilor locale să acorde cinstea cuvenită acestor soldaţi, cândva amici sau inamici, care îşi dorm acum împreună somnul de veci.
Autorităţile locale au elaborat un proiect şi vor ca în acest cimitir să fie mutat şi obeliscul dedicat ostaşilor sovietici aflat acum în parcul centrul din Sfântu Gheorghe, un monument devenit în ultimii ani un loc de sporturi extreme pentru cei care vor să facă ...alpinism.