Casa Manolache Iorga, în paragină
Cea mai veche locuință din Botoșani a fost abandonată.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 16 Iulie 2013, 16:52
A scăpat din ghearele comuniștilor, care nu au demolat-o, pentru că era extrem de valoroasă. Declarată monument istoric, Casa Manolache Iorga este o perlă arhitecturală de care se leagă o mare parte din istoria Botoșaniului. Clădirea în care străbunicul lui Nicolae Iorga păstra documentele importante ale vremii, iar marele istoric şi-a petrecut momente frumoase ale copilăriei, este lăsată în paragină. Construit în jurul anului 1770, imobilul a fost revendicat, iar autoritățile nu au reușit să îl răscumpere. Muzeul etnografic fost evacuat în urmă cu 5 ani, iar încăperile au fost ferecate.
Casa Manolache Iorga este una dintre cele mai valoroase clădiri de patrimoniu din județul Botoșani. Nu numai datorită vechimii ei, dar și legăturilor cu întreaga istorie a orașului. Aici, străbunicul lui Nicolae Iorga păstra documentele importante ale vremii, iar marele istoric şi-a petrecut momente frumoase ale copilăriei. De-a lungul timpului, casa a folosit drept cămin de fete, casă de protocol pentru Securitate, iar în anii 1980 a fost restaurată şi dată în folosinţă Muzeului Judeţean de Istorie, care a deschis aici Secţia de Etnografie.
În 2007, frații Mihalcea, moştenitorii ultimului proprietar al conacului, inginerul Alexandru Saint Georges, au cerut retrocedarea casei şi a terenului de aproape 1.700 de metri pătraţi. Asta după ce nu s-au înţeles cu autorităţile judeţene la valoarea despăgubirilor materiale. Moștenitorii au primit, după mai multe procese, despăgubiri în valoare de 1,7 miliarde lei vechi, și au cerut și retrocedarea în natură a proprietăţii, pe care au vrut ulterior să o închirieze statului. Secţia de Etnografie a fost evacuată întrucât autorităţile judeţene au refuzat să achite chiria, mult prea mare față de posibilitățile bugetului de atunci.
Abia anul trecut s-a găsit o clădire (Casa Ventura, reabilitată )care să găzduiască secția de etnografie, care timp de 60 de ani a adunat mii de piese de colecție și unicat, pe care 5 ani le-a depozitat în subsoluri.
Autorităţile judeţene au refuzat, o vreme, să se implice în reabilitarea monumentului istoric și chiar în răscumpararea lui, după mai multe negocieri eșuate.
Cum valoarea pe piaţă scade continuu, iar legea prevede sancţiuni pentru neîntreţinerea unui monument, actualii proprietari vor să reintroducă imobilul în circuitul cultural. Pentru aceasta, ar trebui să îl consolideze, iar lucrările sunt estimate la 500.000 de euro. Ca atare, vor să vândă acum clădirea statului, care ar putea atrage fonduri europene pentru reabilitare.
Autoritățile se gândesc, din nou, cum să răscumpere imobilul. Timpul este, însă, nemilos: cladirea da semne serioase de șubrezire și s-ar putea pierde!