Cartofii de Râşca devin brand
Producătorii vor să devină marcă pentru judeţul Cluj pentru că este o zonă în care se fac cei mai frumoşi cartofi.
05 Iulie 2011, 18:38
Cartofii din zona Râşca ar putea deveni produse agricole cu denumire de origine controlată. Este vorba de un soi de cartofi uriaşi, caracteristici acestei regiuni din Munţii Apuseni. Iniţiativa a fost lansată de mai mulţi gospodari şi este sprijinită de deputatul independent de Cluj, Mircia Giurgiu, membru al Comisiei pentru Agricultură.
Deputatul clujean este originar din zonă, iar mama sa este născută chiar în Râşca. Mircia Giurgiu a spus că, în copilărie, a lucrat pe ogoarele cu cartofi din Apuseni. ”În zonă, încă de când fac primii paşi, copiii îşi ajută părinţii la treburile din gospodărie, la tăiatul lemnelor şi la cartofi. Vreme de 16 ani şi jumătate, cât am locuit în zonă, am ajutat şi eu la cultivarea cartofilor, care sunt cei mai mari şi mai gustoşi din România”, a spus deputatul clujean.
Iniţiativa este bine privită de clujeni, care sunt mândri de acest brand local. ”Este normal să avem şi noi brandurile noastre. Până la urmă, mai bine cumpărăm cartofi de Râşca decât din Argentina”, a spus unul dintre cumpărătorii din piaţa Mihai Viteazu din Cluj.
În judeţul Cluj, mai există şi alte produse cu denumire de origine controlată. Cel mai celebru dintre acestea este brânza de Năsal, o pastă de brânză fermentată şi care este lăsată să fie ameliorată de un soi de ciupercă ce trăieşte într-o grotă din satul Năsal. Cunoscătorii spun că această brânză poate rivaliza cu cele mai bune brânzeturi franţuzeşti.