Cărţile se întorc acasă...
...Sau mai bine spus, o biblioteca născută dintr-o donaţie a Radioului public.
Articol de Alina Bujancă, 04 Mai 2012, 16:58
Dacă întrebi un bănăţean despre satul Mănăstire, vei primi cu siguranţă răspuns că e vorba despre micuţul sat din câmpia de vest a ţării, construit în jurul bisericii ortodoxe sârbe, despre care se spune că adăposteşte moaştele Sfântului Gheorghe. Monument istoric de pe la 1400, biserica adună, cu ocazia hramului, ce are loc an de an, la început de mai, sute de pelerini din ţară şi din Serbia. Aşa se face că Mănăstire nu e un sat necunoscut în zonă, mai ales că de la înfiinţarea comunei Birda şi trecerea sub administrarea acesteia, micuţa localitate a început, încet, încet, să se dezvolte.
Una dintre „ surprizele” sale este o bibliotecă adăpostită într-o clădire modestă, în incinta căreia mai funcţionează şcoala primară si un mic muzeu etnografic, născut prin strădania Darei Anderwalt, consilierul cultural al Primăriei Birda. Aceasta ne-a povestit că biblioteca s-a născut în 2006, printr-o donaţie a radioului public. Numărul de volume a crescut de la an la an şi pentru că localnicii s-au dovedit interesaţi să citească, au fost „ premiaţi”, anul trecut, cu o nouă donaţie de carte, de această dată de la Târgul de carte Gaudeamus organizat de Radio România.
Prin campania „Cărţile se întorc acasă”, 300 de volume din diferite domenii, au ajuns în comuna Birda, selectată să beneficieze de această donaţie întrucât, într-o lume dominată de calculator şi televizor, localnicii încă îşi mai oferă bucuria lecturii. Cei mai mulţi cititori sunt copiii din sat care vin şi împrumută mai ales cărţi de poveşti. Dara Anderwalt spune însă că nici bătrânii nu se lasă mai prejos, unii împrumutând, deodată, chiar şi trei-patru cărţi. Biblioteca are, la ora actuală, peste 100 de abonaţi şi nu este puţin lucru pentru un sat cu 250 de suflete. E drept, la bibliotecă vin să împrumute cărţi şi persoane din celelalte localităţi aparţinătoare comunei Birda, însă cei mai mulţi sunt sătenii Mănăstirii. Cei care intră în bibliotecă sunt întâmpina de un citat din Eminescu : „Numai citind, creierul tău va deveni laborator nesfârşit de idei şi imagini”. Asupra acestor cuvinte ne-a atras atenţia Nicolas, un băiat de vreo 10 ani, care se laudă că a umplut deja o fişă cu titlul cărţilor împrumutate de la bibliotecă.
Până acum,prin campania „ Cărţile se întorc acasă”, două localităţi din judeţul Timiş au primit donaţii de cărţi pentru biblioteci. La nivel naţional, însă, Târgul Gaudeamus a adunat de la vizitatori şi de la editurile participante, peste 37 000 de volume, care au fost donate bibliotecilor rurale din aria de acoperire a posturilor regionale Radio România.
Începând din acest an, proiectul are noi parteneri: Fundaţia Noua Generaţie şi Compania de evenimente Zurli, care au iniţiat de curând campania „ Ai o carte, dă-o mai departe!”. Prin aceasta, copiii sunt îndemnaţi să doneze cărţi pentru grădiniţele fără bibliotecă din ţara noastră- spune reprezentantul organizatorilor Târgului Gaudeamus, Irina Ungureanu.
În aceste zile, Caravana Gaudeamus a ajuns la Timişoara , în Piaţa Victoriei, unde vizitatorii sunt aşteptaţi, până duminică, să cumpere cărţi, la preţuri extrem de convenabile, de la 65 de edituri din ţară şi, evident, sunt invitaţi să doneze cărţi în beneficiul bibliotecilor rurale din întreaga ţară.