Carnetul etnobotanic, lansat la Iaşi
Instrumentul îi va informa pe elevi, profesori şi părinţi asupra tuturor riscurilor legate de droguri.
16 Iunie 2011, 11:21
Campania de luptă împotriva produselor cu efect halucinogen continuă.
Medicii, psihologii şi poliţiştii din Iaşi merg în unităţile de învăţământ pentru a discuta cu elevii şi cadrele didactice, se vorbeşte despre consum, dar şi despre prevenţie. Cu cât este mai multă informaţie, cu atât este mai eficient, cel puţia asta susţin consilierii psihologici care intră în contact cu fel de fel de cazuri.
Medicul Tudor Ciuhodaru spune că astăzi a fost lansat "carnetul etnobotanic", acel instrument care îi va informa pe elevi, profesori, părinţi asupra tuturor riscurilor legate de consumul de droguri de sinteză. Sunt trei ani de când tratez în Spitalul de Urgenţe din Iaşi şi în Parlamentul Romaniei problematica drogurilor de sinteză. Laxitatea legislativă a permis explozia acestui fenomen iar letargia autorităţilor locale, dar şi a celor centrale sugerează complicitatea la această crimă. În Romania, în 2011, peste 30% din consumatorii de droguri de sinteză sunt reprezentaţi de elevi şi studenţi, dar semnalul de alarmă este reprezentat de faptul că aproape un sfert (23,8 %) din consumatorii din această categorie sunt elevi.
Pe lângă activitatea legislativă prin care am dorit interzicerea comercializării acestor produse, sancţionarea cu douăzeci de ani de închisoare a celor ce comercializează aceste substanţe, am iniţiat la nivel naţional campania "Nu toate frunzele sunt bune! Stop etnobotanicelor ". Prin parteneriatul prin care-l promovăm cu EURAD, acest lucru a fost realizat în zeci de şcoli, licee din întreaga ţară. Vom continua activitatea în multe instituţii de învăţămînt", a adăugat medicul Tudor Ciuhodaru.
În acest sens, săptămîna aceasta, medicul Tudor Ciuhidaru şi echipa vrea ca acest "carnet etnobotanic" sa ajungă în şcolile din Iaşi după care acest carnet va ajunge în unităţile de învăţămînt din toată ţara, ne-a transmis Raluca Daria Diaconiuc.