Buzăul, din ce în ce mai eco
Greenlamp Reciclare, singura fabrică de reciclare a deşeurilor de echipamente de iluminat uzate din Romania, a fost înaugurată astăzi.
Articol de Cristina Moise, Buzău, 30 Iunie 2011, 15:15
Un simplu bec spart în casă trebuie lăsat pe podea cel puţin două ore şi mai apoi luat pe făraş şi pus în coşul de colectare a unui astfel de deşeu.
Becul conţine pudră fluorescentă, iar pudra, la rândul ei, mercur, substanţă care devine imediat toxică pentru om.
În România, populaţia nu colectează becuri și neoane, ci doar organizaţiile colective care au atins în prezent o ţintă de un kilogram pe capul de locuitor din 4 pe an per locuitor, cât impune U.E. ţării noastre.
De astăzi, judeţul Buzău devine capitala verde a României pentru ca aici se reciclează de la sticle de plastic până la televizoare, becuri, neoane şi becuri de iluminat stradal. Fabrica s-a deschis astăzi, are 10 muncitori şi patru secţii în valoare de un milion de euro.
În fabrica din Buzău se extrage inclusiv cantitatea de mercur din fiecare bec în parte. Totul are loc protejat – fiecare muncitor poartă mască de gaze - şi aerul este ventilat de cinci ori pe oră. Capacitatea de reciclare a fabricii de la Buzău este de cel puţin 30 de ori mai mare faţă de cantitatea de becuri colectată în România. Din aceasta cauză, în scurt timp, aici vor ajunge astfel de deşeuri de iluminat uzate şi din ţările invecinate.
Mai multe a aflat Cristina Moise.