Bulevardul ciorilor
Bulevardul cu castani, simbolul Ploieştiului, e invadat de mii de ciori.
22 Mai 2012, 16:31
Lupta cu ciorile e pierdută, deoarece în apropierea bulevardului este situată Gara de Sud, loc tranzitat de sute de vagoane cu cereale care asigura hrana suficientă pentru toate aceste păsări.
Mii de ciori şi-au făcut cuiburile în partea de sud a secularului Bulevard de Castani, din municipiul Ploiesti. Prezenţa lor, pe cât de gălăgioasă, este pe atât de dizgraţioasă din cauza mizeriei lăsată de excremente pe zeci bănci. Plimbarea în zonă devine un adevărat periplu printre obstacole cu ‘noroace’ căzute din cer, mai exact dintre crengile copacilor. Serviciul de salubritate din oraş spală periodic, cu jeturi puternice de apă, trotuarele şi băncile din zonă. Munca acestora este, însă, aproape inutilă şi depăşită de mizeria pe care o fac stolurile miilor de ciori.
De-a lungul anilor, administraţiile au experimentat diverse metode de a îndepărta păsările gălagioase de pe bulevard. Toate au eşuat. Au fost aduse aparate care produc sunete ca să sperie ciorile, sau închiriate aparate utilizate pe aeroporturi care îndepărtează păsările…nicio metodă nu a avut succes. Ploieştenii si-ar dori aplicarea unei metode mai radicale: împuşcarea ciorilor.
Directorul Muzeului judeţean de Știinţele Naturii Prahova, Emilia Iancu, a declarat, însă, că lupta cu ciorile este pierdută, în zona de sud a oraşului. Principalul motiv este faptul că în apropierea bulevardului este situată Gara de Sud ( nod feroviar pentru toate direcţiile din ţară) care este tranzitată de sute de vagoane cu cereale care asigura hrana suficientă pentru toate aceste păsări. Acestea se vor adapta la toate metodele de îndepărtare, numai pentru a rămâne în proximitatea sursei abundente de hrană. În ceea ce priveşte împuşcarea ciorilor, Emilia Iancu a precizat că oricât de multe păsări ar fi împuşcate, numărul puilor va fi întotdeauna mai mare, şi pentru că sunt bine hrăniţi aceştia vor supravietui şi se vor înmulţi de la un sezon la altul.
Metoda utilizată în mediul rural de a îndepărta ciorile este de a tăia crengile pe care acestea şi-au făcut cuib şi au depus ouă (dar numai după ce au fost depuse ouăle în cuibar) şi arderea lor. Metoda, considerată barbară, nu poate fi, însă, aplicată în cazul castanilor seculari de pe bulevardul ploieştean deoarece aceşti copaci sunt declaraţi “monument al naturii” iar crengile acestora nu pot fi taiate .
Ascultaţi un reportaj realizat de Simona Uţă.