Brânzeturi carpatine versus alpine
Procesatorii individuali de lapte harghiteni vor să scoată la raft delicatese care, acum, sunt importate pe bani grei din Europa.
14 Martie 2011, 18:12
Caş dulce sau sărat, telemea, urdă sau brânză de burduf, unt şi smântână: acestea sunt produsele pe care ştie să le facă tot gospodarul care are în curte o vacă şi câteva oi.
150 de litri de lapte pe zi, 70 de crescători de vaci şi oi, câţiva specialişti din Ungaria în prepararea laptelui şi zeci de reţete care năucesc cerul gurii: acesta este punctul 0 de la care a plecat Consiliul Judeţean Harghita într-un demers de pregătire a micilor procesatori de lapte pentru a face specialităţi greu de găsit acum la raft. Timp de o săptămână ei au învăţat secretele diversificării pregătirii laptelui de la vecinii din Ungaria şi sunt convinşi că, nu peste mult timp, vor avea şi ei buzunarele pline.
Mulţi dintre crescătorii de vaci şi oi au văzut, pentru prima dată, cum se fac brânzeturile fine: caş maturat în tescovină, cu nucă sau ceapă sau fructe de pădure, îmbrăcat în făină de dovleac, unt şi urdă cu plante aromatice sau medicinale. Aceste delicatese sunt neobişnuite pentru procesatorii individuali din Carpaţi dar sunt la ordinea zilei pentru cei din munţii Alpi sau Tatra.
Cei 70 de producători individuali de lapte din Harghita care au participat la curs sunt convinşi însă că, după ce vor experimenta reţetele de brânzeturi fine şi le vor introduce în magazine, vor fi răsplătiţi atât de consumatorii din ţară cât şi de cei din Piaţa Comunitară, ne-a informat Angela Bârsan.